BLOG

Zbiory ślimaków

28 sierpnia 2018 Zbieramy ślimaki reproduktory

Views:
603

Tak, to już czas, zbieramy ślimaki reproduktory

Ślimaki na naszej fermie właśnie wchodzą w fazę aktywnej kopulacji. Z dnia na dzień obserwujemy coraz więcej połączonych parek, więc trzeba zakończyć czas wakacyjnego odpoczynku i powoli przystąpić do zbierania stad zarodowych na kolejny sezon.

Dostajemy od Was wiele zapytań odnośnie zbioru reproduktorów. Pytacie czy to już ten moment, jakie ślimaki zbierać i co z nimi dalej zrobić.

Myślę, że nikt nie obrazi się, jeśli zamiast ponownie opisywać procedurę zbioru reproduktorów, odeślę Was do lektury posta z poprzedniego sezonu.

Oto link: http://hodowla-slimakow.pl/pl/zbior-reproduktorow-2/

Zbiór reproduktorów

Polecam wszystkim hodowcom przeczytanie posta opisującego zbiór reproduktorów. Wszyscy hodowcy stoimy przed bardzo ważnym zadaniem, gdyż sukces naszych reprodukcji w kolejnym roku w głównej mierze zależeć będzie od tego, jakiego reproduktora wybierzemy dziś.

Komentarze:

Czy reproduktory po zbiorze również muszą kilka dni leżeć na stołach do suszenia w celu oczyszczenia się z odchodów ?

(30 sierpnia 2018)

AZ

    Tak, z reproduktorami postępujemy w taki sam sposób, jak ze ślimakiem tuczowym. Po zebraniu reproduktor musi się wypróżnić, następnie trzeba go dobrze umyć, zasuszyć, posortować i wprowadzić w stan hibernacji.

    (2 września 2018)

    Ferma "Mokry Dwór"

Witam serdecznie, proszę mi powiedziec jak najlepiej zasuszyc ślmaki?

(5 września 2018)

Ewa

    Ślimaki najlepiej zasuszają się w ciepłym pomieszczeniu (temperatura pow. 20C, muskane delikatnym ciepłym wiaterkiem). Podmuch uzyskujemy poprzez otwarcie drzwi na przestrzał lub uruchomieniem wentylatorów. W trakcie zasuszania należy raz dziennie obracać worki, dzięki czemu pozbywamy się zasuszonych zanieczyszczeń i rozklejamy ślimaki.

    (12 września 2018)

    Ferma "Mokry Dwór"

Dzień dobry
Właśnie mam takie pytańko
Pomieściłem ślimaczków umytych i zasuszonych do chłodni, a oni zacieli w ciągu trzech godzin tam chodzić w workach
To jest w porządku?

(6 września 2018)

Jarosław

    Nie powinny się wybudzać w chłodni. Jeśli tak się dzieje, oznacza to, że w chłodni jest zbyt wysoka wilgotność.
    Proponuję wstawić osuszacz i ustawić zbijanie wilgotności do poziomu 60%.

    (12 września 2018)

    Ferma "Mokry Dwór"

Mam pytanie do Państwa odnośnie zatrudniania pracowników jakie sa u was stawki i czy płacicie za kg czy za godzine?
ps. jeśli to nie jest tajemnicą 😉

(19 września 2018)

Maciej

    Przy zbiorach całościowych umawiamy się na stawkę godzinową. W poprzednich latach, kiedy organizowaliśmy przedzbiory, obowiązywało wynagrodzenie akordowe.
    Wysokość stawek jest różna. Wszystko zależy od wydajności danego pracownika.

    (19 września 2018)

    Hodowla Ślimaków

Jak długo trwa suszenie ślimaków

(24 września 2018)

Oleg Kalychak

    Suszenie ślimaków zazwyczaj trwa nie dłużej, niż 2 tygodnie. Przy sprzyjających warunkach, ślimaki potrafią być ładnie obsuszone już po tygodniu.

    (24 września 2018)

    admin

Witam,
chciałbym dowiedzieć się troszeczkę na temat logistyki przy reprodukcji zarobkowej. Jak to u Was wygląda? Wiadomo, że nie jesteście w stanie wyprodukować kokonów/osesków dla wszystkich klientów jednocześnie. Jak to systematyzujecie? Czy zdarzają się sytuacje że zbliża się termin odbioru a nie ma zakładanej ilości? Czy też na odwrót. Jest więcej niż zakładamy, a klienta brak.

(28 września 2018)

Martin

    Zawsze przyjmujemy tylko tyle zamówień, ile jesteśmy w stanie zrealizować. Hodowcy zamawiają oseski z odbiorem w różnych terminach, w zależności czy mają do dyspozycji tunel foliowy, czy tylko pole, więc okres produkcji osesków jest przynajmniej dwumiesięczny. Jeszcze nigdy nie zdarzyło się, aby ktoś nie dostał towaru w umówionym terminie. Nie przyjmujemy zamówień wykraczających ponad nasze możliwości produkcyjne, dlatego ważne jest, aby hodowcy zainteresowani zakupem osesków bądź kokonów zgłaszali się z odpowiednio dużym wyprzedzenie. Najlepszy czas na składanie zamówień przypada na miesiące od stycznia do marca, po tym okresie sprzedajemy tylko nadwyżki produkcyjne.

    (5 października 2018)

    admin

Witam, jeśli chcę w przyszłym roku wyprodukować ok. 5 ton ślimaka ( 1500m2 ) to ile reproduktorów powinnam teraz zostawić?

(1 października 2018)

ola

    Dla wyhodowania 5 ton ślimaka wystarczy, jeśli zostawi Pani 100 kg reproduktora.

    (4 października 2018)

    admin


Dodaj komentarz