BLOG

Bez kategorii

27 września 2018 Zbiory ślimaków

Views:
866

Zbiory ślimaków krok po kroku

Zbiory ślimaków w tym sezonie rozpoczęły się piękną pogodą. Gorący wrzesień bardzo sprzyjał przyjemnej pracy przy zbiorach. Suche powietrze dodatkowo ułatwiało suszenie ślimaków.  Niestety jednak, pogoda w ostatnich dniach uległa zmianie. Mamy obecnie napływ zimnego frontu, który przyniósł ze sobą nie tylko znaczne ochłodzenie, ale także deszcze, które już utrudniają zbiory i suszenie ślimaków.

Jak radzić sobie w takich warunkach?

Zacznijmy od początku.
Poniżej przedstawię, jak wygląda praca przy ślimakach w czasie zbiorów.

1. Zbieramy ślimaki z pola

Zbiory możemy przeprowadzać tylko w bezdeszczową pogodę. Nikt nie będzie pracował na polu ubrany w deszczówkę zbierając rozbiegane ślimaki. Dlatego też, odłóżmy zbiory na kilka dni, przeczekajmy deszczową pogodę. Wznowimy zbiory, w przyszłym tygodniu, kiedy znów na dłużej zaświeci słońce. Jeśli nie zdążymy zebrać ślimaków we wrześniu, to nie ma powodów do obaw, gdyż za zbiory ślimaków mamy jeszcze cały październik.

Zbiory ślimaków możemy przeprowadzić jednorazowo lub w kilku etapach. Zbiory jednorazowe, to zbiory wszystkich ślimaków z poletka, tzw. czyszczenie pola. Natomiast zbiory etapami, to zbiory składające się z przynajmniej jednego przed-zbioru i zbioru właściwego.

a) Zbiory jednorazowe, tzw. czyszczenie pola, to zbiór wszystkich ślimaków „jak leci”.

Taki zbiór należy przeprowadzić, kiedy na poletku mamy ujednolicone pod względem wielkości ślimaki. W takiej sytuacji czekamy do momentu, kiedy generalnie wszystkie będą wywinięte i zbieramy całe poletko. Taki rodzaj zbioru jest najprzyjemniejszy i najbardziej pożądany, Ale wiadomo, jak to w życiu wygląda. Nie zawsze jest tak idealnie. Wystarczy, że za późno wypuściliśmy ślimaki na pole, albo zbytnio przegęściliśmy i już nie mamy wszystkich ślimaków wywiniętych w tym samym czasie.
W takiej sytuacji zalecam skorzystać z opcji b).

b) Zbiory etapami

Jeśli na poletku mamy różne pod względem wielkości ślimaki – czekamy do momentu, kiedy większość będzie wywinięta i zbieramy wybiórczo, czyli zbieramy tylko wywinięte ślimaki, a wszystkie inne pozostawiamy na polu. W przypadku większych hodowli, jedno przejście przez całe pole zajmuje 2-3 tygodnie i jest to wystarczający czas, aby pozostawione niedorostki zdążyły się wywinąć. Często lepiej dwukrotnie podejść do zbiorów, ale za każdym razem zebrać pierwszą klasę, niż na szybko pozbierać wszystkie ślimaki i potem dzielić je na klasy.
Jeśli mamy ciepłą jesień, to na prawdę nie warto zaniżać sobie dochodu zbierając druga klasę.

Przed-zbiory są również bardziej opłacalne. Po każdym przed-zbiorze, nasze pole zostaje mocno przerzedzone, dzięki czemu pozostawione do dalszego wzrostu ślimaki mają dużo lepszy dostęp do paszy. To w konsekwencji przekłada się na ich szybszy wzrost i naszą oszczędność, gdyż nie ma potrzeby karmić pięknie wywiniętej pierwszej klasy wciąż trzymanej na polu. Lepiej zebrać takie ślimaki i nie tracić na nie więcej paszy.

Podczas zbiorów zawsze pojawia się pytanie, co zrobić z niedorostkami zupełnie małymi, czyli takimi, które nie zdążą już dorosnąć do drugiej klasy. Są to zazwyczaj ślimaki wyklute wczesną jesienią na polu. Otóż, można je zebrać i zahibernować po to, aby dotuczyć w przyszłym roku.

Podczas zbiorów całkowitych czyścimy pole nie tylko ze ślimaków. Podczas zbiorów ślimaków, jednocześnie zbieramy paśniki.
Poniżej zdjęcie obrazujące pole w czasie zbiorów.

zbiory slimakow

2. Wypróżniamy ślimaki

Zebrane ślimaki pozostawiamy na dworze w celu wypróżnienia. Najwygodniej jest zbierać ślimaki bezpośrednio do wiaderek wyłożonych workiem żyłkowym, a następnie przełożyć worki do skrzynek plastikowych. Skrzynki pozostawiamy na dworze na 3-4 dni. Jest to czas wypróżniania ślimaków. Ślimaki wypróżniają się samoistnie, gdyż wciąż są aktywne, ich funkcje życiowe nie zostały zminimalizowane, jak to będzie miało miejsce podczas hibernacji, a jednocześnie nie mają dostępu do pożywienia. Aby wypróżnienie było efektywne musimy w ciągu tych kilku dni zadbać o regularne pobudzanie ślimaków do aktywności we workach. Najlepiej jest to robić wieczorem poprzez porządne zroszenie (zlanie wodą).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Mycie ślimaków

Dokładne umycie ślimaków przeprowadza się w ostatnim dniu wypróżniania. Ślimaki można myć pod dość silnym strumieniem wody z węża, albo poprzez zanurzenie worków w wodzie. Dokładne umycie ślimaków jest ważne, gdyż w ten sposób oczyszczamy muszle i pozbywamy się pozostałości odchodów, piachu i błota z worków.

 

 

Na naszej fermie ślimaki są myte silnym strumieniem wody w stanie zanurzenia całych worków. I tu uprzedzam wątpliwości. Proszę się nie martwić – ślimaki nie utopią się. Mogą spokojnie pozostać pod wodą przez kilka minut.

Umyte ślimaki trafiają do suszarni.

4. Zasuszanie ślimaków

Zasuszanie jest niezbędnym etapem przed segregacją ślimaków oraz ich sprzedażą. Podczas zasuszania ślimak chowa się w muszli, zamyka błoną, tzw.  epifragmą i jest gotowy do segregacji.

W celu zasuszenia:

-przenosimy ślimaki w workach do tunelu lub pomieszczenia, podnosimy temperaturę do 24-26 st.

-zapewniamy dobrą wentylację lub ustawiamy wiatraki przy workach ze ślimakami.

Worki ze ślimakami nie mogą leżeć na podłodze, półce, itp., na niczym stałym!! Muszą mieć przewiew z każdej strony! To bardzo ważne!

 

Do suszenia możemy wykorzystać także stoły po reprodukcji.

 

 

Zasuszanie ślimaków kończmy w momencie, kiedy widzimy, że wszystkie ślimaki w workach wytworzyły epifragmę. Okres zasuszania trwa od kilku dni do dwóch tygodni w zależności od temperatury i wentylacji.

Pozostał nam ostatni etap kończący zbiory ślimaków, czyli segregacja.

5. Segregacja ślimaków

Segregację można przeprowadzić tylko na zasuszonych ślimakach. W tym celu, ponownie otwieramy worek i wysypujemy zawartość na stół. Po czym dzielimy ślimaki na pierwszo-klasowe i drugo-klasowe, jednocześnie wyrzucając trupki. Należy pamiętać, że choćbyśmy niesamowicie starali się nie włożyć do worka ani jednego trupka z pola, to jednak podczas segregacji kilka pustych muszelek znajdziemy. Dzieje się tak, ponieważ w każdej zbiorowości znajdą się okazy słabsze, które nie przeżyją okresu wypróżniania i zasuszania, albo po prostu sami włożyliśmy umarlaka do worka w czasie zbiorów. I choć kilka pustych muszelek w worku nie stanowi problemu przy sprzedaży, to jednak zawsze bezpieczniej przeprowadzić segregację po zasuszeniu ślimaka. Mamy wtedy pewność, że ewentualne puste muszelki nie przekraczają kilku procent zawartości worka.

Posegregowane ślimaki pakujemy z powrotem do tych samych worków, rozważamy po mniej więcej 5,4 kg i umieszczamy w chłodni (w celu hibernacji) lub odwozimy do skupu na sprzedaż.

 

Komentarze:

Witam
A na jakiej zasadzie działa te mycie zanurzeniowe? Jest to jakaś wanna z nadmuchem powietrza? czy pompa obiegowa? ile wchodzi worków do tego czegoś?

(14 października 2018)

Łukasz

    W naszej wannie, pod powierzchnią wody umieszczone są rury z nawierconymi otworami. Cały system rur podłączony został do silnika nadmuchowego, dzięki czemu osiągamy coś w postaci jacuzzi. Prawdę powiedziawszy nie liczyłam ile wchodzi worków do naszej wanny. Istotne jest jednak to, że kiedy kończymy zakładać całą wannę workami (przy włączonym jacuzzi) pierwsze worki są już wymyte i możemy je przenosić na suszarnię. Taki system bąbelków idealnie wymywa resztki zanieczyszczeń z worków ze ślimakami, dzięki czemu, proces mycia ślimaków jest bardzo sprawny i energooszczędny.

    (16 października 2018)

    admin

Chciałbym się dowiedzieć czy worki przed myciem w wannie trzymanie w skrzynkach piętrowo(jedna na drugiej), czy rozkładanie je pojedynczo?

(3 listopada 2018)

Patryk

    Przed myciem trzymamy worki w skrzynkach ułożonych piętrowo. Jeden worek na skrzynkę, natomiast skrzynki ułożone na palecie wysoko dla oszczędności miejsca, przynajmniej na 2m. Tak ze-składowane ślimaki zraszamy w całej masie codziennie, żeby pobudzić je do aktywności, dzięki której wypróżniają się, Następnie, po kilku dniach wypróżniania, myjemy dokładnie każdy worek i przenosimy do suszarni.

    (6 listopada 2018)

    admin

Witam
Jestem zainteresowana hodowlą ślimaka jednak interesuje mnie sprzedaż już gotowego ślimaka ,gdzie i w jaki sposób się to odbywa (czy ja sama mam go dostarczyć np. do was ,czy wy jako odbiorca sami po nie przyjedziecie).
Pozdrawiam Elżbieta

(4 listopada 2018)

Elżbieta

    Zazwyczaj hodowcy sami przywożą do nas ślimaki na sprzedaż. Jeśli jednak hodowca nie ma takiej możliwości, to bez problemu organizujemy odbiór ślimaków z Państwa hodowli.

    (6 listopada 2018)

    admin

Skrzynki że ślimakami zraszane przed myciem trzymacie pod gołym niebem?. Słońce i wysoka temperatura jak w tym roku nie wpływa źle na slimaki. Slimak podobno wytrzymuje do 35 stopni.

(7 listopada 2018)

Patryk

    Skrzynki z zebranymi ślimakami trzymamy na dworze, dokładnie tak, jak widać na zdjęciu. W ciągu dnia osłaniamy skrzynki przed bezpośrednim działaniem słońca poprzez przykrycie grubą tekturą. W przeciwnym razie ślimaki z najwyższych skrzynek wyschłyby na wiór. Wieczorem całość odsłaniamy, zraszamy wodą i tak pozostają do dnia następnego.

    (16 listopada 2018)

    admin


Dodaj komentarz