BLOG

Obrazek wyróżniający Izoterma z agregatem jako chłodnia dla ślimaków
H

3 listopada 2011 Izoterma z agregatem jako chłodnia dla ślimaków

Niezawodna chłodnia to bardzo ważny element wyposażenia każdej fermy ślimaków. Jeśli nie posiadamy pomieszczenia, które moglibyśmy wykorzystać w celach chłodniczych, dobrym i tanim pomysłem jest zakup izotermy razem z agregatem w zestawie. Taki używany kontener chłodniczy idealnie nadaje się na przechowywanie niewielkich ilości ślimaków tuż po zbiorze, a następnie reproduktorów czekających do następnego okresu rozrodczego. […]

czytaj więcej
B

8 sierpnia 2011 Trochę teorii o ślimaku z literatury fachowej

Ślimaki są jednym z pierwszych zwierząt spożywanych przez ludzi. Świadczy o tym duża liczba znalezionych w wykopaliskach muszli lub ich fragmentów wskazujących, iż już jaskiniowcy pożywiali się ślimakami. Jednak to dopiero Rzymianie byli pierwszymi smakoszami, którzy odkryli walory smakowe i lecznicze ślimaków. Zjadali je, również ze względu na właściwości pobudzające popęd seksualny lub wzmagające erotyczne […]

czytaj więcej
Obrazek wyróżniający Kokony ślimaków na Fermie „Mokry Dwór”
B

2 maja 2011 Kokony ślimaków na Fermie „Mokry Dwór”

Tak wyglądają z bliska kokony do wylęgu. Kokony układamy w plastikowej kuwecie, w tzw. inkubatorze, na podłożu torfowym. I tu uwaga, najlepiej w tym celu wykorzystać torf kwaśny, czyli o pH 3,5-4,5. Na takim torfie nie rozwijają się pleśnie, a zatem z naszych jajeczek bezpiecznie wyklują się małe ślimaki. Nawet jeśli przypadkiem przeniesiemy drobne zanieczyszczenia […]

czytaj więcej
H

29 kwietnia 2011 Wybór hodowli ślimaka: Helix Aspersa Muller czy Helix Aspersa Maxima

Jeżeli podjęliście decyzję o rozpoczęciu hodowli ślimaka jadalnego, to pozostaje jeszcze wybrać odpowiedni gatunek jakim zajmiecie się. Helix aspersa Muller: – mniejsze – dłuższa aklimatyzacja po wybudzeniu (ok.30 dni) – znoszone jaja są mniejsze, ilościowo mniej – szybszy wzrost – zbiory dłuższe z powodu mniejszego ślimaka – łatwiejsze suszenie i hibernacja ślimaka – lepsza cena […]

czytaj więcej
R

25 kwietnia 2011 Trochę suchej teorii o rozmnażaniu ślimaków, tak w skrócie

Wiek ślimaków liczymy od pierwszego karmienia (około 7 dni po wykluciu). Po osiągnięciu dojrzałości płciowej (pojawienie się otworu rodnego po prawej stronie głowy ślimaka) następuje kopulacja. Dojrzałe osobniki nazywamy reproduktorami. W tym czasie można zacząć wstawiać pojemniki z ziemią do składania jaj. Należy podkreślić, że ślimaki z gatunku Helix Aspersa Maxima oraz Helix Aspersa Muller […]

czytaj więcej
B

12 kwietnia 2011 Nie ma nic prostszego niż hodowla ślimaków – czy tak jest na pewno?

Kupujesz kilkadziesiąt  sztuk ślimaczków, rozmnażasz a raczej one same rozmnażają się, sprzedajesz i już zarabiasz…a jednak nie, nic bardziej mylnego! Samo kupno nie wystarczy, dopiero dalej zaczynają się schody. Wbrew pozorom to bardzo wymagająca grupa hodowlana. Źle nakarmisz to nie urosną, nie zabezpieczysz to zostaną zjedzone przez gryzonie. Trzeba uważać by nie rozlazły się wszędzie, […]

czytaj więcej
Obrazek wyróżniający HELIX ASPERSA MŰLLER
H

1 kwietnia 2011 HELIX ASPERSA MŰLLER

Ślimak Helix aspersa Müller, znany jako mały szary, Petit-Gris, jest bardzo smaczny i nie wymaga obróbki wstępnej, gdyż spożywać go można w całości bez obcinania żołądka, gotując w muszelce. W odróżnieniu od ślimaka Helix Maxima, jest chętniej kupowany i osiąga wyższe ceny skupu. Ślimak tej odmiany charakteryzuje się również szybszym tempem wzrostu, gdyż dojrzałość płciową osiąga po 5-6 miesiącach. Choć dojrzewa szybciej, to jednak jest on mniejszy, gdyż waży zaledwie 6-15 gram i składa w przedziale 80–120 jaj […]

czytaj więcej
Obrazek wyróżniający HELIX ASPERSA MAXIMA
H

1 kwietnia 2011 HELIX ASPERSA MAXIMA

Ślimak hodowlany Helix Aspersa Maxima pochodzi z rodziny Helicidae. Znany jest jako Ślimak afrykański, duży szary, gros gris. Został sprowadzony do Francji z Afryki Północnej. Tempo jego wzrostu jest szybsze niż w przypadku ślimaka Helix aspersa muller oraz Helix Pomatia (winniczek), co wpływa na decyzję, który z tych gatunków hodować. Dodatkowym aspektem jest fakt, że winniczki są w Polsce pod ochrona i mogą być pozyskiwane ze środowiska naturalnego tylko przez jeden miesiąc w roku. Odmiana Helix Maxima potrzebuje jednego sezonu tj.od wiosny do jesieni, by uzyskać odpowiednią wielkość do celów towarowo-konsumpcyjnych […]

czytaj więcej