BLOG

B

12 kwietnia 2011 Nie ma nic prostszego niż hodowla ślimaków – czy tak jest na pewno?

Kupujesz kilkadziesiąt  sztuk ślimaczków, rozmnażasz a raczej one same rozmnażają się, sprzedajesz i już zarabiasz…a jednak nie, nic bardziej mylnego! Samo kupno nie wystarczy, dopiero dalej zaczynają się schody. Wbrew pozorom to bardzo wymagająca grupa hodowlana. Źle nakarmisz to nie urosną, nie zabezpieczysz to zostaną zjedzone przez gryzonie. Trzeba uważać by nie rozlazły się wszędzie, […]

czytaj więcej
Obrazek wyróżniający HELIX ASPERSA MŰLLER
H

1 kwietnia 2011 HELIX ASPERSA MŰLLER

Ślimak Helix aspersa Müller, znany jako mały szary, Petit-Gris, jest bardzo smaczny i nie wymaga obróbki wstępnej, gdyż spożywać go można w całości bez obcinania żołądka, gotując w muszelce. W odróżnieniu od ślimaka Helix Maxima, jest chętniej kupowany i osiąga wyższe ceny skupu. Ślimak tej odmiany charakteryzuje się również szybszym tempem wzrostu, gdyż dojrzałość płciową osiąga po 5-6 miesiącach. Choć dojrzewa szybciej, to jednak jest on mniejszy, gdyż waży zaledwie 6-15 gram i składa w przedziale 80–120 jaj […]

czytaj więcej
Obrazek wyróżniający HELIX ASPERSA MAXIMA
H

1 kwietnia 2011 HELIX ASPERSA MAXIMA

Ślimak hodowlany Helix Aspersa Maxima pochodzi z rodziny Helicidae. Znany jest jako Ślimak afrykański, duży szary, gros gris. Został sprowadzony do Francji z Afryki Północnej. Tempo jego wzrostu jest szybsze niż w przypadku ślimaka Helix aspersa muller oraz Helix Pomatia (winniczek), co wpływa na decyzję, który z tych gatunków hodować. Dodatkowym aspektem jest fakt, że winniczki są w Polsce pod ochrona i mogą być pozyskiwane ze środowiska naturalnego tylko przez jeden miesiąc w roku. Odmiana Helix Maxima potrzebuje jednego sezonu tj.od wiosny do jesieni, by uzyskać odpowiednią wielkość do celów towarowo-konsumpcyjnych […]

czytaj więcej