18 września 2014 Degustacja MŰLLERA na Fermie “Mokry Dwór” pod Koninem
Poniżej przedstawiamy przepis na Mūllera z Fermy „Mokry Dwór”
Wstępne przygotowanie ślimaka mające na celu pozbycie się śluzu:
1,5 kg Mullera (po wypróżnieniu i zasuszeniu) gotujemy ok. pół godziny w wywarze rosołowym. Odcedzamy, wywar wylewamy i dobrze płuczemy ślimaki. Następnie, 90% ślimaków wyjmujemy z muszelek (patyczkiem do szaszłyków). Pozostałe 10% pozostawiamy w muszelkach, ale jedynie w celach estetycznych.
Przygotowanie sosu pomidorowego
W osobnym garnku przesmażamy przecier pomidorowy z dużą ilością czosnku. Pomidory oczywiście naturalne, rozgotowane i przetarte w celu usunięcia skórek. Pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie sosu ze ślimaków
Wybrane z muszelek ślimaki gotujemy w oliwie z oliwek z dodatkiem dużej ilości pietruszki i czosnku. Po około godzinie, kiedy ślimaki są już dość miękkie, dodajemy wcześniej przygotowany sos pomidorowy.
Całość gotowa do spożycia po zagotowaniu. Tak przygotowany sos ze ślimaczków podaliśmy z makaronem.