3 listopada 2012 Dezynfekcja pomieszczeń w hodowli ślimaków
Dezynfekcję pomieszczeń powinno wykonywać się na jesień po zakończeniu sezonu hodowlanego. Jeżeli jednak nie korzystamy już z pomieszczeń po wypuszczeniu ślimaków do parku, możemy to zrobić wcześniej. W ten sposób jest łatwiej utrzymać higienę. Będzie też mniej pracy w okresie jesiennym, kiedy trzeba zebrać z pola mięczaki oporządzić, popakować itd.
Pomieszczenie, kuwety i przyrządy do obsługi fermy powinny być, w celu odkażania, spryskiwane mlekiem wapiennym (1 kg gaszonego wapna na 20 litrów wody). Po dokładnym wymieszaniu i opadnięciu osadu na dno – wodę zlewa się do naczynia i odkaża rozpryskowo.
Wymogi: temperatura pomieszczenia 15-18oC, czas 5-10 minut, dokładnie spłukać lub umyć w odpowiednich, nietoksycznych płynach bakteriobójczych. Należy też zwalczać szczury, mrówki i muchy. Trzeba również likwidować siedliska i odpady stanowiące źródło pokarmu dla szkodników. W hodowli ślimaka kładzie się nacisk na profilaktykę.