8 października 2014 Dobry reproduktor – charakterystyka, wskazówki
Jeżeli nie mamy jeszcze praktyki i wprawy lub zaczynamy dopiero przygodę z hodowlą ślimaka jadalnego to podam na co zwrócić szczególną uwagę kupując reproduktora. Te informacje przydadzą się też przy zbiorach z pola i selekcjonowaniu, wybieraniu ładnych sztuk jako stado mateczne na przyszły sezon hodowlany.
Zwracamy uwagę:
-czy nie jest uszkodzona muszla,
-powierzchnia muszli powinna być gładka, lśniąca
-cofnięty bardziej w muszli świadczy o przesuszeniu, będzie w gorszej kondycji po przebudzeniu i dłuższej regenerował przed rozrodem
-reproduktor powinien być zamknięty błoną, w przypadku Mullera mogą to być nawet dwie lub trzy warstwy (to też powoduje dłuższe wybudzanie się Mullera ze stanu hibernacji)
-worki ze ślimakami muszą być czyste i suche, zdrowy dobry ślimak wybudzony i podrażniony palcem zacznie wydzielać „pianę” (jest to sposób obrony)
Aby otrzymać tonę tuczu, potrzebujemy zakupić do rozrodu ok. 20 kg ślimaków, czyli 1.500 szt reproduktora Aspersa Maxima lub 2.500 szt. reproduktora Aspersa Muller.