1 kwietnia 2011 HELIX ASPERSA MAXIMA
Ślimak hodowlany Helix aspersa Maxima pochodzi z rodziny Helicidae. Znany jest jako ślimak afrykański, duży szary, Gros-Gris. Został sprowadzony do Francji z Afryki Północnej. Od polskiego winniczka, Helix Promatia, różni się znacznie krótszym cyklem hodowlanym, gdyż osiąga dojrzałość płciową w ciągu 5-7 miesięcy. Oznacza to, że wystarcza jeden sezon, tj. od wiosny do jesieni, aby uzyskać wielkość odpowiednią dla celów towarowo-konsumpcyjnych. Dorosły osobnik gatunku Helix Maxima waży 15-40 gram i składa w przedziale 120-180 jaj.
Zarówno ślimak odmiany Helix Maxima, jak i Helix Muller posiada niezaprzeczalne walory żywieniowe. Zawiera on bowiem dużą ilość białka, magnezu, wapnia, miedzi, cynku i jodu w mięsie. Ponadto, produkuje on ogromną ilość śluzu, w skład którego wchodzą kwas glikolowy, kolagen, witaminy, naturalne antybiotyki, elastyna i alantoina. Taka mieszanka naturalnych składników jest doskonałym lekarstwem na choroby skórne. Na bazie śluzu ślimaka produkowane są również lekarstwa na astmę i tuberkulozę. Umiarkowany klimat Polski szczególnie sprzyja hodowli tego gatunku, a ze względu na swoje walory smakowe, coraz częściej gości on na naszych stołach.