BLOG

Obrazek wyróżniający HELIX ASPERSA MŰLLER
H

1 kwietnia 2011 HELIX ASPERSA MŰLLER

Ślimak Helix aspersa Müller, znany jako mały szary, Petit-Gris, jest bardzo smaczny i nie wymaga obróbki wstępnej, gdyż spożywać go można w całości bez obcinania żołądka, gotując w muszelce. W odróżnieniu od ślimaka Helix Maxima, jest chętniej kupowany i osiąga wyższe ceny skupu. Ślimak tej odmiany charakteryzuje się również szybszym tempem wzrostu, gdyż dojrzałość płciową osiąga po 5-6 miesiącach. Choć dojrzewa szybciej, to jednak jest on mniejszy, gdyż waży zaledwie 6-15 gram i składa w przedziale 80–120 jaj.

Zarówno ślimak odmiany Helix Maxima, jak i Helix Müller posiada niezaprzeczalne walory żywieniowe. Zawiera on bowiem dużą ilość białka, magnezu, wapnia, miedzi, cynku i jodu w mięsie. Ponadto, produkuje on ogromną ilość śluzu, w skład którego wchodzą kwas glikolowy, kolagen, witaminy, naturalne antybiotyki, elastyna i alantoina. Taka mieszanka naturalnych składników jest doskonałym lekarstwem na choroby skórne. Na bazie śluzu ślimaka produkowane są również lekarstwa na astmę i tuberkulozę. Umiarkowany klimat Polski szczególnie sprzyja hodowli tego gatunku, a ze względu na swoje walory smakowe, coraz częściej gości on na naszych stołach.

Jak założyć własną Hodowlę Ślimaka?

Komentarze:


Dodaj komentarz