BLOG

B

12 grudnia 2016 Sprzedaż ślimaków 2016 – podsumowanie i wnioski

Możemy powiedzieć, że sprzedaż ślimaków w tym sezonie została zakończona. Czy definitywnie, to się jeszcze okaże. Pewne jest natomiast, że sprzedaliśmy już wszystkie swoje pierwszoklasowe ślimaki, jak również ślimaki naszych hodowców. I jak w roku poprzednim, wniosek nasuwa się jeden – wciąż mamy za mało ślimaków na sprzedaż!!!

Jeśli ktoś z hodowców ma jeszcze ślimaki na sprzedaż i nie ma własnego klienta, można śmiało do nas dzwonić.

Zostało nam jeszcze kilka ton drugiej klasy ślimaka Helix Aspersa Muller, które wyjadą do klientów z początkiem stycznia. Skończyła się natomiast pierwsza klasa, a szkoda, bo sezon handlowy jest długi. Ślimaki sprzedawać można spokojnie do marca, a czasem nawet klienci proszą o dostawę w kwietniu. Niestety na takie dostawy zdecydowanie nie ma szans, wciąż jest zbyt duży popyt na ślimaka, a co za tym idzie, w miesiącach letnich już nikomu nie zalegają ślimaki po chłodniach.

Ktoś by powiedział – tylko się cieszyć!

Ależ oczywiście, cieszymy się, że tak sprawnie idzie sprzedaż ślimaków z naszej Fermy. Pewnie to za sprawą kilkuletniego zaufania, jakie pokładają w nas nasi klienci. Zawsze dostają towar bardzo dobrej jakości i na czas, zgodnie z zamówieniami. W tym sezonie, trzeba też przyznać, ze nasi hodowcy spisali się na medal. Wszystkie ślimaki, które nam przywieźliście były na prawdę ładne i dobrze posegregowane, więc nie było się do czego doczepić. I to nas cieszy. W ten sposób możemy liczyć na owocną współpracę i utrzymanie klientów w kolejnych sezonach, na czym nam najbardziej zależy. Bo choć wiadomo, że ślimak hodowany w Polsce należy do najsmaczniejszych, głównie za sprawą naszego umiarkowanego klimatu, to jednak jakość dostarczanego towaru jest bardzo ważna. A klienci potrafią być wybredni. Dlatego też, zawsze stawiamy na jakość, zawsze dobrze posegregowany i zahibernowany ślimak daje gwarancję udanej transakcji.

Wracając do sedna dzisiejszego posta.

W tym roku, na Fermie „Mokry Dwór” wyhodowane i zebrane zostały 24 tony ślimaka. To całkiem dobry wynik, choć chcielibyśmy więcej. Mamy nadzieję, że w związku z rozpoczętą rozbudową naszej Fermy, w przyszłym roku nasze możliwości hodowlane znacznie się zwiększą. Na razie wystają z ziemi tylko fundamenty naszej nowej ślimaczarni, ale do marca budynek ma być skończony. Mamy nadzieję, że firma budowlana wykona prace w terminie i uda nam się przeprowadzić dwukrotnie większą reprodukcję w przyszłym roku. Postaram się niedługo pochwalić naszą inwestycją i wrzucić kilka fotek.

Do usłyszenia wkrótce

 

:

Witam 🙂 też jestem hodowcą ślimaka Helix Aspersa Muller , obecnie mamy zamiar wyhodować 3 tony ślimaka, a w kolejnych latach będziemy powiększać hodowlę 🙂 Życzę powodzenia , a być może za jakiś czas zdam do Państwa ślimaki 😛

(6 sierpnia 2017)

Daniel

    Zapraszamy. Chętnie przyjmiemy każdą ilość ślimaków Muller. Proszę o kontakt, kiedy będzie Pan miał ślimaki zebrane i przygotowane do sprzedaży.

    (6 sierpnia 2017)

    admin

Witam. Chciałabym założyć hodowlę ślimaków jednak nie posiadam ziemi. Czy nie będąc rolnikiem mogę zakupić pod hodowlę ziemię rolną 1h? Czy jednak musi być to działka budowlana? Może jest jakieś inne wyjście np. Mogę zostać rolnikiem.. z góry dziękuję za odpowiedź.

(8 sierpnia 2017)

Ola

    Jeśli nie jest Pani rolnikiem, to pozostaje zakup ziemi budowlanej lub dzierżawa ziemi rolnej. Oczywiście można też pokombinować, ale kombinacje wymagają czasu. Można starać się o zakup ziemi rolnej przy jednoczesnym zobowiązaniu stworzenia i prowadzenia gospodarstwa rolnego. Zgodę na taką opcję należy uzyskać od Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Trochę to trwa, ale jest możliwe. Może Pani również starać się o status rolnika, ale to nie za dużo pomoże w zakupie ziemi, ponieważ trzeba być rolnikiem przynajmniej 5 lat, żeby ziemię można było kupić.

    (10 sierpnia 2017)

    admin