Z
15 września 2016 Wypróżnianie ślimaków
Po zebraniu ślimaki pakujemy do worków żyłkowych. Koniecznie żyłkowe, nie raszlowe, ponieważ raszlowe zwyczajnie zostaną przegryzione.
Następnie worki układamy w przewiewnym miejscu na 2- 3 dni celem wypróżnienia. U nas funkcję taką pełni plastikowa siatka rozpostarta na metalowym stelażu. Dobrze, aby ślimaki nie pozostawały na cały dzień na słońcu, najlepiej zorganizować takie miejsca w półcieniu lub pod wiatą. Dodatkowo, kilka razy dziennie przemywamy worki ze ślimakami, jednocześnie przewracając całość, aby pozbyć się jak największej ilości zanieczyszczeń i dobrze wymyć skorupki.
Najczęstsze błędy tego etapu:
a) ułożenie worków z zebranymi ślimakami na ziemi. W efekcie ślimaki będą wciąż jadły i nie wypróżnią się.
b) zbyt długie wypróżnianie. My wypróżniamy ślimaki maksymalnie przez 3 dni, następnie przechodzimy do zasuszania i hibernacji, czyli maksymalnie obniżamy ich aktywność życiową, dzięki czemu ślimaki nie tracą wagi. Natomiast, jeśli będziemy ciągnąć wypróżnianie w nieskończoność, to cały czas wodą pobudzamy ślimaki, a przy braku dostępu do pożywienia, będą one coraz słabsze i lżejsze.