19 sierpnia 2016 Zbiory reproduktorów i zbiory ślimaków 2016
Powoli przygotowujemy się do zbiorów. Za kilka dni ruszymy ze zbiorem reproduktorów, u nas na Fermie, z dnia na dzień przybywa ładnie wywiniętych i kopulujących parek. W pierwszej kolejności wybieramy ślimaki dla siebie na przyszłoroczną reprodukcję. Ażeby wybrać dla siebie dobre reproduktory, ważne jest aby nie przegapić momentu kopulacji na polu. Wielu hodowców mówi, że nie widzi kopulujących parek. I tu rada – najlepiej obserwować ślimaki bardzo wcześnie rano, kiedy jeszcze żerują, przed świtem kiedy nie zdążą się pochować przed słońcem. Wówczas natężenie kopulacji jest największe. Kiedy kopulujących par będzie coraz więcej, jest to najwyższy czas, aby zebrać reproduktory. Jeśli poczekamy kolejne dwa lub trzy tygodnie, to zbierzemy nic innego, jak zwykły tucz, gdyż do czego czasu, ślimaki zdążą już złożyć jaja na polu.
Po zbiorach reproduktorów, czyli w naszym przypadku, za około 2-3 tygodnie, przystąpimy do zbioru tuczu.
Ślimaki w większości są już ładnie wywinięte, potrzebują tylko jeszcze trochę czasu na utwardzenie skorupki. Będziemy zbierać tylko te, które będą miały wywinięty i całkowicie twardy brzeg. Całkowicie twardy oznacza, że nie ulega odkształceniu pod wpływem siły. Najprostszy sposób, aby to sprawdzić, to chwycić wywinięty brzeg ślimaka w dwa palce i dość mocno ścisnąć. Jeśli nie czujemy żadnej deformacji muszli i ślimak również nie reaguje, tzn. nie pieni się, możemy z powodzeniem uznać, że jest gotowy do zbioru.
Porady praktyczne:
Ile reproduktorów należy wybrać? Na uzyskanie jednej tony tuczu wystarczy ok. 15 kg reproduktorów. Dla bezpieczeństwa jednak, lepiej będzie, jeśli zbierze się o jakieś 20-30% więcej. Różnie bywa podczas hibernacji i lepiej, żeby później nie brakło Wam ślimaków.
Jak zmagazynować reproduktory i przechować do następnego sezonu?
Z reproduktorami postępujemy identycznie, jak ze ślimakami zbieranymi na tucz. Czyli, musimy je najpierw dobrze wypróżnić, pozostawiając przez kilka dni w workach na dworze. W tym czasie przemywamy je średnio dwa razy dziennie wodą, myjąc w ten sposób skorupę i usuwając zanieczyszczenia. Następnie zasuszamy, najlepiej umieszczając w ciepłym i suchym pomieszczeniu. Poddajemy segregacji – w tym przypadku polegającej tylko na usunięciu martwych sztuk. Po segregacji, umieszczamy reproduktory w chłodni, gdzie pozostaną do lutego przyszłego roku. Dobre wypróżnienie i zasuszenie przed hibernacją daje gwarancje wysokiej przeżywalności w trakcie hibernacji, dlatego warto się przyłożyć i wykonać te zadania porządnie i bez pośpiechu.