O nas

Na wiosnę 2011r. rozpoczęliśmy towarową hodowlę ślimaka jadalnego. Zdecydowaliśmy się na gatunek ślimaka szarego Helix aspersa Maxima. Uczestniczyliśmy w kursie organizowanym przez fachowców w dziedzinie hodowli ślimaka, a następnie, zgodnie z otrzymanym instruktażem, przygotowaliśmy zaplecze produkcyjne. Zakupiliśmy stado mateczne w ilości 2800 sztuk i w lutym ruszyliśmy z hodowlą pełni optymizmu i zapału. Po pierwszym udanym sezonie produkcyjnym, rozszerzyliśmy hodowlę o gatunek ślimaka Helix aspersa Müller.

Obecnie dysponujemy pomieszczeniami, w których odbywa się wybudzanie, rozmnażanie oraz odchów podrostków, a także obszarem zielonym (tunel foliowy, park hodowlany), gdzie wypuszczamy ślimaki do dalszego wzrostu aż do zbioru. Ferma „Mokry Dwór” znajduje się pod Koninem, w woj. wielkopolskim. Dużą zaletą lokalizacji naszej Fermy jest jej usytuowanie z dala od miasta, w pięknej dolinie Warty, objętej formą ochrony przyrody „Natura 2000”. Świeże powietrze, swoista wilgotność na tych terenach sprzyja zdrowej i ekologicznej hodowli.

Wszystkich zainteresowanych rozpoczęciem własnych hodowli zapraszamy do kupowania naszych reproduktorów, a obecnych hodowców do śledzenia rozwoju naszej hodowli, wymiany doświadczeń i współpracy.

CHARAKTERYSTYKA HODOWANYCH GATUNKÓW

HELIX ASPERSA MŰLLER

HELIX ASPERSA MŰLLER

Ślimak Helix aspersa Müller, znany jako mały szary, Petit-Gris, jest bardzo smaczny i nie wymaga obróbki wstępnej, gdyż spożywać go można w całości bez obcinania żołądka, gotując w muszelce. W odróżnieniu od ślimaka Helix Maxima, jest chętniej kupowany i osiąga wyższe ceny skupu. Ślimak tej odmiany charakteryzuje się również szybszym tempem wzrostu, gdyż dojrzałość płciową osiąga po 5-6 miesiącach. Choć dojrzewa szybciej, to jednak jest on mniejszy, gdyż waży zaledwie 6-15 gram i składa w przedziale 80–120 jaj.

HELIX ASPERSA MAXIMA

HELIX ASPERSA MAXIMA

Ślimak hodowlany Helix aspersa Maxima pochodzi z rodziny Helicidae. Znany jest jako ślimak afrykański, duży szary, Gros-Gris. Został sprowadzony do Francji z Afryki Północnej. Od polskiego winniczka, Helix Promatia, różni się znacznie krótszym cyklem hodowlanym, gdyż osiąga dojrzałość płciową w ciągu 5-7 miesięcy. Oznacza to, że wystarcza jeden sezon, tj. od wiosny do jesieni, aby uzyskać wielkość odpowiednią dla celów towarowo-konsumpcyjnych. Dorosły osobnik gatunku Helix aspersa Maxima waży 15-40 gram i składa w przedziale 120-180 jaj.

Zarówno ślimak odmiany Helixaspersa Maxima, jak i Helixaspersa Müller posiada niezaprzeczalne walory żywieniowe. Zawiera on bowiem dużą ilość białka, magnezu, wapnia, miedzi, cynku i jodu w mięsie. Ponadto, produkuje on ogromną ilość śluzu, w skład którego wchodzą kwas glikolowy, kolagen, witaminy, naturalne antybiotyki, elastyna i alantoina. Taka mieszanka naturalnych składników jest doskonałym lekarstwem na choroby skórne. Na bazie śluzu ślimaka produkowane są również lekarstwa na astmę i tuberkulozę. Umiarkowany klimat Polski szczególnie sprzyja hodowli tego gatunku, a ze względu na swoje walory smakowe, coraz częściej gości on na naszych stołach.

NASI PARNERZY