Co warto hodować

Co warto hodować
Bez kategorii

30 grudnia 2016 Opłacalny biznes dla rolnika i nie tylko

Views:
6702

Jeśli ktoś z Was, drodzy czytelnicy, szuka dobrego pomysłu na biznes lub będąc rolnikiem zastanawia się, co warto hodować, to zapraszam do zapoznania się z niniejszym postem.

Okazuje się, że nadal można dobrze zarobić w rolnictwie, zarobić na hodowli zwierząt. I nie mówię tu o dobrze znanych nam hodowlach rodzimych, ale o hodowli mięczaków, a precyzyjnie ujmując, mówię o hodowli ślimaków.

Jaka hodowla jest opłacalna? Jaki można osiągnąć zysk z hodowli ślimaków i kto może hodować ślimaki?

Hodowla ślimaków jest wysoce dochodowym zajęciem, a jej uruchomienie wymaga stosunkowo niskich nakładów. Hodować ślimaki może każdy, niezależnie czy jest się rolnikiem, czy nie. Jedyne co potrzebuje przyszły hodowca, to kawałek ziemi, najlepiej z budynkiem gospodarczym i chęć do działania.

Dlaczego tak bardzo opłaca się hodować ślimaki?

Oto kilka faktów dotyczących światowego rynku ślimaków:

– rocznie na całym świecie spożywa się ponad 500 000 ton ślimaków;

– ponad 80% udział w rynku stanowi powszechnie spożywany ślimak Helix Aspersa;

– największym odbiorcą ślimaków jest Francja, za którą w kolejce ustawiają się Włochy i Hiszpania, a tuż za nimi Japonia i Stany Zjednoczone;

– we wszystkich wymienionych krajach popyt na ślimaka jest większy niż jego podaż;

– we Francji ponad 80% konsumowanych ślimaków pochodzi z importu, we Włoszech ponad 65%, a w Hiszpanii 55%. Rośnie zainteresowanie ślimakami również w innych krajach europejskich, takich jak Portugalia, Belgia czy Szwajcaria, z uwagi na coraz większą popularność kuchni francuskiej i włoskiej;

Opłacalność hodowli ślimaków. Ile można zarobić na hodowli ślimaków?

Im większą prowadzimy hodowlę, tym więcej zarobimy. W dużych hodowlach zysk ze ślimaków sięga nawet setek tysięcy złotych w skali roku. Rosnące zapotrzebowanie na ślimaki, zwłaszcza w Europie, daje możliwość sprzedaży w zasadzie każdej wyprodukowanej ilości. Gatunek Helix Aspersa Muller, który jest w Polsce najczęściej wybieranym gatunkiem hodowlanym, cieszy się największym popytem dzięki wysokiej jakości mięsa i śluzu.

Hodowle prowadzone w krajach o klimacie umiarkowanym, np. w Polsce, zapewniają idealne warunki do prowadzenia hodowli ślimaków. Klimat Polski jest klimatem ciepłym umiarkowanym przejściowym, co oznacza, że łączy w sobie cechy zarówno klimatu morskiego, jak i kontynentalnego, a to z kolei pozytywnie wpływa na smak i kruchość mięsa ślimaka. Właśnie te cechy powodują, że ślimak hodowlany z Polski jest bardzo ceniony i poszukiwany na rynkach zagranicznych.

Czy warto hodować ślimaki?

Niektórzy zastanawiają się, czy warto hodować ślimaki i pytają co będzie, jeśli hodowców z roku na rok będzie przybywać. Czy nadal hodowla ślimaków będzie opłacalna?

W 2015 roku całkowita wartość światowego rynku konsumpcji ślimaków osiągnęła 12 miliardów dolarów. Natomiast z danych publikowanych przez Ministerstwo Rolnictwa Francji wynika, że w samej tylko Francji odnotowuje się corocznie niedobory ślimaków na poziomie około 90.000 ton ze względu na ich wysoką konsumpcję. Na podstawie powyższych informacji, mało prawdopodobne jest, aby zapotrzebowanie na ślimaki zostało zaspokojone w ciągu najbliższych 10 lat.

 

Komentarze:

Witam
Mam pytanie jaki jest koszt wyprodukowania kilograma ślimaka na waszej fermie? I co się na to składa?

(1 stycznia 2017)

Tomasz

    Witam
    Nasz koszt produkcji kilograma ślimaka zamyka się w 4 zł. Liczymy tu koszt paszy, płace dla pracowników, koszty wody, prądu i torfu/wermikulitu.
    Z naszej praktyki wynika, że kosztem stałym jest tylko koszt paszy, ponieważ kilogram ślimaka zjada kilogram paszy. Natomiast pozostałe koszty, a szczególnie koszty pracy, maleją wraz ze wzrostem wielkości hodowli.
    Pozdrawiam

    (2 stycznia 2017)

    admin

Skupuje Państwo ślimaki bez kontraktu .? Czy można z Państwem zacząć współpracę i na jakich warunkach ?

(3 stycznia 2017)

Tomasz

    Tak, można z nami współpracować bez podpisywania umowy.

    (6 stycznia 2017)

    admin

Witam. Ja tez mam pytanie. Gdybysmy najprostszym rachunkiem okreslili ze tona slimaka generuje koszty 4 000 pln to jakie sa przychody ze sprzedanej jednej tony.

dziekuje za informacje.
pozdrawiam.

(4 stycznia 2017)

adam

    To jest dość prosty rachunek. Jeśli sprzedamy tonę za 10.000 zł, a koszty były na poziomie 4.000 zł., to zostaje nam 6.000 zł z jednej tony. Jest to czysty zysk z hodowli, ale możliwy do uzyskania dopiero od drugiego roku hodowli, kiedy już nie inwestujemy. Zawsze należy pamiętać, że w pierwszym roku hodowlanym czekają nas różne inwestycje, trzeba przygotować budynek do reprodukcji, postawić tunel foliowy, założyć nawadnianie na polu. Wszystkie tego typu prace też kosztują. My tych kosztów już nie uwzględniamy przy wyliczaniu zysku z hodowli, niemniej jednak każdy nowy hodowca musi je w pierwszym roku ponieść.

    (6 stycznia 2017)

    admin

Dziękuję za odpowiedź na moje pytania. Rozumiem ze w tym roku Państwo skupowaliscie po 10 złoty za kilogram ?

(6 stycznia 2017)

Tomasz

    Tak, w tym roku można było dostać za ślimaka 8-10 zł, cena zależała od momentu sprzedaży i wielkości ślimaka.

    (22 stycznia 2017)

    admin

Witam
Jak dużą mają Państwo hodowlę ślimaków i ile zatrudniają Państwo pracowników ??

Pozdrawiam

(9 stycznia 2017)

Włodi

    Witam
    Obecnie możemy wyhodować maksymalnie do 30 ton. Kiedy skończymy budowę nowego obiektu, nasze możliwość powiększą się, myślę, że przynajmniej dwukrotnie.
    Co do ilości pracowników – przy tej wielkości hodowli potrzebne są: podczas reprodukcji 2 osoby do obsługi stołów, plus 2 osoby dodatkowo do wybierania jajek, podczas karmienia na polu czyli od maja do września – 1 osoba, na zbiorach – różnie, średnio 4-5 osób, chyba że chcemy zebrać szybciej, to nawet około 10 osób dziennie zbiera.
    Pozdrawiam

    (9 stycznia 2017)

    admin

A na ilu arach hektarach produkujecie wspomniane 30 ton .? Ile metrów tunelu i pomieszczeń jest potrzebne?

(10 stycznia 2017)

Tomasz

    Na jedną tonę potrzebuje Pan 3 ary, czyli 300 m2 pola, oraz ok. 5 m2 tunelu. Na wyhodowanie 30 ton wystarczy hektar pola, 150m2 tunelu foliowego i budynek o powierzchni 50-60 m2.

    (14 stycznia 2017)

    admin

Witam, kupiliśmy właśnie reproduktory z hodowli z północy 600 kg, bo są lepiej zaaklimatyzowane, czy skupią Państwo od nas tucz po 8-12 żł tak jak tutaj piszecie, bez umowy?

Hodowla
Helix Prus
helixprus@wp.eu

(10 stycznia 2017)

Hdodowca

    Tak, proszę się zgłosić, jak będziecie Państwo mieli ślimaki na sprzedaż.

    (14 stycznia 2017)

    admin

Jakie koszty są potrzebne na otwarcie małej hodowli ślimaka tak do 2/3 ton

(11 stycznia 2017)

Włodzimierz

    Koszty zależą od tego co już Pan posiada, dlatego trudno jednoznacznie odpowiedzieć. Niemniej jednak, kiedyś postarałam się o sporządzenie kosztorysu dla założenia hodowli na 3 tony. Myślę, że koszty mocno się nie zmieniły od tamtego czasu. Tutak jest link do tego posta, proszę zobaczyć:
    http://hodowla-slimakow.pl/pl/koszty-zalozenia-hodowli-slimakow-oplacalnosc-zysk/

    (14 stycznia 2017)

    admin

PRZECZYTAŁEM PAŃSTWA ARTYKUŁ I POSTY . NASUWA MI SIĘ S MYSL ILE JA OSOBIŚCIE MOGE WYCHODOWAĆ SLIMACZKÓW NA 1500M/2 . POSIADAM TUNELE FOLIOWE 3X6 M. POROSZE O ODPISANIE NA E MAIL BO INTERSUJE SIE NA POWAZNIE TYM TEMATEM CHODOWLI I REPORODUKCJI SLIMAKA, NIE UKRYWAM W CELU ZAROBKOWYM.

(14 stycznia 2017)

TOMASZ

    Witam
    Na powierzchni 1500m2 wyhoduje Pan maksymalnie 5 ton ślimaków. Dodatkowo będzie Pan potrzebował zagospodarować ok. 25 m2 w tunelu, czyli w zasadzie jeden Pana tunel 3x6m będzie w sam raz.
    Pozdrawiam
    Ewa

    (14 stycznia 2017)

    admin

Witam czy można się skontaktować z Państwem telefonicznie ,jestem bardzo zainteresowany tematem i chciałbym dowiedzieć się więcej o tej chodowli,kiedy trzeba zacząć i od czego itd pozdrawiam

(14 stycznia 2017)

waldek

    Tak, oczywiście proszę dzwonić, nr tel. 608 322 113.

    (14 stycznia 2017)

    admin

Witam. Proszę powiedzieć kiedy najpóźniej można wypuścić ślimaki na stoły reprodukcyjne? Chodzi o Helix Aspersa Muller. Pozdrawiam

(18 stycznia 2017)

Monika

    Witam
    Najpóźniej powinniśmy rozpocząć reprodukcję Mullera w marcu, wszystko zależy od wielkości reprodukcji.

    (18 stycznia 2017)

    admin

A w tym roku ile hektarów zajmowała Państwa parki hodowlana ?

(19 stycznia 2017)

Tomasz

    W tym roku nasze parki hodowlane mieściły się na jednym hektarze.

    (22 stycznia 2017)

    admin

Witam. Trafiłem przypadkiem na ten blog i bardzo zaciekawił mnie temat hodowli ślimaków. Ciekawi mnie ile czasu potrzeba na wychowanie jednego rzutu ? Jak długo rosną takie ślimaki? Jak widać i nie ma co ukrywac zarobić na tym można i to nie mało ale czy dużo pracy jest przy slimakach ? Czy potrzebują one dużo dogladania i czy potrzebna jest jakaś większa wiedza przy chęć i wejścia w tej interes czy każdy przysłowiowy „zoltodziub” da sobie radę?

(23 stycznia 2017)

Damian

    W naszej strefie klimatycznej możemy przeprowadzić reprodukcję ślimaków i zbiory tyko raz w roku. Ślimak potrzebuje 3-4 miesiące aby w pełni dorósł, ale niestety mamy zbyt mało ciepłych miesięcy, żeby cykl powtórzyć. Czy można zarobić na ślimakach? Oczywiście, że można, ale ile kto zarabia zależy od skali produkcji. To samo dotyczy nakładu pracy. Im więcej ton hodujemy, tym większy obszar hodowla zajmuje, a to wiąże się z większym obszarem do codziennego karmienia i zbiorów. Co do żółtodziobów, to myślę, że tylko takie osoby otwierają hodowle ślimaków. Przecież nie ma gdzie się nauczyć hodowli ślimaków, takiej wiedzy z gospodarstwa rodzinnego nikt w Polsce nie wynosi. My również zaczynaliśmy bez żadnej praktyki, tylko po ogólnym teoretycznym szkoleniu. Hodowla ślimaka sama w sobie nie jest trudna, więc nie ma się czego obawiać, ale oczywiście trzeba „liznąć” teorii, żeby potem wiedzieć co robić. No i miło jest mieć telefon do przyjaciela w razie pytań pojawiających się już w trakcie sezonu.

    (27 stycznia 2017)

    admin

Szanowni,
Mam 100 h łąk tzw. trwałych,które od ok 20 lat nie były sztucznie nawożone. One bywają bardzo podmokłe, tak że często mamy problemy ze skoszeniem. Takie łąki chyba się dobrze nadają na hodowle ślimaka, bo jest dużo wody?Choć szczerze powiedziawszy nie widziałem tam nigdy slimaka…. Czy istnieje cos takiego jak hodowla slimaka ekologicznego np.?Czy slimak z natury jest „ekologiczny”?
pozdrowienia,

Wojciech j.

(6 lutego 2017)

Wojciech

    Na łąkach może Pan hodować ślimaki pod warunkiem, że nie stoi na nich woda. Podmokły teren sprzyja ślimakom, bo przecież one bardzo lubią naturalną wilgoć, ale tak jak piszę, musi Pan zaobserwować czy nie ma ryzyka zalewania tego obszaru w określonych miesiącach. Ślimak nie jest rybą, więc nie poradzi sobie na zalewowych terenach. Druga sprawa to pokrycie terenu. Żeby hodować ślimaki musi Pan wysiać odpowiednią roślinność. Ślimaka nie można tak po prostu wyhodować na łące, na której zazwyczaj dominują trawy. Jeśli zdecyduje się Pan na hodowlę, to będzie trzeba przekształcić kawałek łąki w ogrodzone poletko hodowlane, wysiać odpowiednie rośliny i można rozpocząć przygodę ze ślimakami. Fakt, że teren ten nie był nawożony na pewno jest dodatkowym plusem hodowli i jeśli chciałby Pan postarać się o certyfikację hodowli ekologicznej, to ma Pan dobry początek.

    (8 lutego 2017)

    admin

Witam, rozpoczełam hodowlę w zeszłym roku, powiedziano mi żeby nie przegęscić i nie wyrzucać do parku więcej niż 4 kokony na m2, a najlepiej mniej tzn. 3,6-3,8 kokona na m2 parku. Tak zrobiłam, nie jestem zadowolona z efektów. Z 1800 m2 zebrałam 2,8 tony slimaków /muller/, połowa I gat. druga połowa II gat + około 200 kg niehandlowego.
Paszy zużyłam prawie 5 ton, uważam hadowlę za nieopłacalną.
Jaki mogłam popełnić błąd, zaznaczam że slimaki były ładne-wywinięte, ładnie wybarwione bez plam/tak okreslił skupujący/. Jakie stosujecie zagęszczenie na m2 parku?

(16 lutego 2017)

Gośka

    Dobrze Pani polecono – przegęszczenie ślimaka w parku prowadzi do masy niedorostków. W ogóle w hodowli ślimaków nigdy nie jest tak, żeby więcej oznaczało lepiej. U nas zagęszczenie w parku nie przekracza 4 kokonów na m2, tak więc Pani zagęszczenie było dobre. To dlaczego zebrała Pani tylko niecałe 3 tony, a zużyła paszy 5 ton musi wynikać z innego błędu (straty na polu, brak pokrycia roślinności, za słabe zraszanie w upalne dni?). Pytanie też jaką paszą Pani karmiła. Są różne pasze dostępne, te tanie często niestety składają się głównie z kredy, a małej ilości białka, na takiej paszy ślimak nie urośnie. Takiej paszy ślimaki też zjadają więcej, niż standardowo kilogram paszy na kilogram ślimaka.

    (18 lutego 2017)

    admin

Witam!
Interesuje mnie hodowla ślimaków, i już miałam się za to zabierać, ale wcześniej spróbował mój brat. Zainwestował i kiedy przyszło do sprzedaży, okazało się że Ci którzy tak pięknie zachęcali, obiecywali, po prostu wykręcili się że nie ma odbiorcy, jeździł, pytał, prosił i efekt był taki że cała praca i produkcja poszła spać, zostały tylko straty, był to rok 2014. Dlatego ja podchodzę do tego z wielką ostrożnością i wiem jedno, że najpierw trzeba mieć kogoś pewnego kto odkupi te ślimaki, żeby potem nie żałować.

(18 lutego 2017)

Ewa

    Czyli rozumiem, że brat zebrał ślimaki, ale ich nie sprzedał? Szkoda, bo zapotrzebowanie na ślimaki jest ogromne. Nie mówiąc o tym, że brat poniósł inwestycję i został z kosztami. No cóż, w każdej branży znajdą się nieodpowiedzialni albo nieuczciwi ludzie i chyba nic na to nie poradzimy. Gdyby się do nas zgłosił, to na pewno byśmy pomogli sprzedać. Przy okazji tego komentarza, ponawiam informację odnośnie możliwości sprzedaży ślimaków – jeśli ktoś z hodowców ma jeszcze na sprzedaż ślimaki, to zapraszam do kontaktu i wspólnej wysyłki.

    (18 lutego 2017)

    admin

witam jestem zainteresowana taka chodowla od czego mam zaczac i gdzie kupic slimaki zeby je rozmnozyc ?i czy mozna zaczac hodowle od miesiaca kwietnia?jak tak to gdzie pozniej moge je sprzedac ?jak dlugo je sie je hoduje zeby je pozniej sprzedac? prosze o pomoc z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam

(5 marca 2017)

renata

    Witam
    Można rozpocząć hodowlę od kwietnia, a nawet od maja, natomiast ślimaki/oseski może Pani zakupić u nas. Jednocześnie dajemy Pani gwarancję skupu wyhodowanych ślimaków. Okres zbiorów i sprzedaży ślimaków przypada na wrzesień/październik. Jeśli będzie Pani zainteresowana, zapraszam do kontaktu.
    Pozdrawiam
    Ewa Sulej

    (11 marca 2017)

    admin

Szanowni Panstwo,
jestem rowniez jak inni zainteresowany zalozeniem hodowli slimaka. Nie umiem sie zdecydowac czy Helix aspersa Müller czy jednak pomimo jeszcze raz dluzszego okresu howu Helixa pomatia. Jak mi wiadomo o wiele wiekszy popyt jest na pomatia a i cena skupu waha sie w granicach 8-12 € za kilogram. Ponadto znam doswiadczonego hodowce, ktory nie stosuje zadnej paszy (i tutaj oszczedza mase pieniedzy a wspomne, ze hoduje okolo 20Ton rocznie) i karmi je jedna roslina nie bede tutaj pisal jaka, bo to jest jego patent. Slimaki sa klasy ekologicznej. Czyli podwojny okres howu, ale sadze, ze i tak bardziej oplacalny. Mam do dyspozycji 1,2 ha ziemi i trzy murowane hale kazda po 900m²(dlugie 60m x 15m szerokie i 2,5m wysokie dobrze naswietlone z powodu duzej ilosci okien) czyli razem 2700m² hali. Dla jakiego Helixa bylyby to idealne warunki i jakie bylyby dla mnie najbardziej oplacalne oczywiscie przy wspolpracy z wasza firma. Jakie ilosci tucznika rocznie moglbym na tym terenie planowac. I teraz jak kalkulowac koszty, tutaj chcialbym dokladnej kalkulacji nie jak w tym blogu czytalem (koszt wyprodukowania 1Tony 4000zl czysty zysk 6000zl, ktos tutaj zapomnial o podatku zakupie oseskow, opakowan-siatek, transporcie, zaswiadczen i badan weterynarii i innych ukrytych kosztach, nie mowie o urzadzeniach) musimy podchodzic trzezwo do kalkulacji w prowadzeniu hodowli.
Z gory dziekuje za wyczerpujaca informacje.
Z powazaniem
G. Zahl

(15 marca 2017)

Grzegorz

    Nie mogę się wypowiedzieć w sprawie cudownej rośliny, nie znam żadnej, która samodzielnie wystarczyłaby na utuczenie ślimaka. Co do wyboru ślimaka na hodowlę, to według mnie zdecydowanie Muller. Po pierwsze dorasta w ramach jednego sezonu, a po drugie osiąga zdecydowanie wyższą cenę skupu. Ja nie słyszałam o cenach 8-12 EUR za winniczka. W skupie dostaje się za niego od 2 zł do max. 5 zł. Nie wiem skąd te rozbieżności w naszych informacjach.

    Na terenie 1,2 ha, może Pan wyhodować maksymalnie 40 ton mullera, ale tylko i wyłącznie przy chowie paszowym i towarowym, czyli karmiąc ślimaki paszą i przy odpowiednim zagęszczeniu ślimaka na polu. Hala wystarczy Panu jedna, a w zasadzie trzeba by wydzielić w niej mniejsze pomieszczenie na reprodukcję, gdyż 900 m2 to zdecydowanie za dużo.

    Myślę, że najdokładniejszą kalkulację zrobi Pan sam, gdyż tylko Pan będzie potrafił trafnie obliczyć koszty dostosowania hali do warunków wymaganych na reprodukcji. Nie da się też tego zrobić rozmawiając na blogu. Proszę zrobić sobie do nas wycieczkę, zobaczyć jak wygląda budynek do reprodukcji, pole, a wtedy wszystko będzie łatwiejsze. Ja mogę jedynie służyć pomocą przy określaniu kosztów stricte związanych z hodowlą. I tu już na przykład muszę sprostować – zakup osesków czy reproduktorów, to zakup jednorazowy, więc nie powinno się go uwzględniać w koszcie hodowli, druga sprawa mówi Pan o podatku – nie ma podatku dochodowego od hodowli ślimaków, więc ta pozycja też odpada, zaświadczenia i badania weterynaryjne – zaświadczenie o zgłoszeniu hodowli kosztuje ok. 12 zł, natomiast badań weterynaryjnych dla ślimaków nie musi Pan robić.

    (16 marca 2017)

    admin

Dziekuje za dosc wyczerpujaca wypowiedz. Co do skupu jaki podalem nie dotyczy oczywiscie polski. Od 35 lat mieszkam poza granicami polski. Ten hodowca o ktorym wspomnialem, ze karmi jedna roslina to rowniez hadowca nie z polski ale w swoim kraju jest jedyny, ktory prowadzil doswiadczenia od 2006 roku i rowniez jako jedyny karmi tylko jedna roslina (nie jest to cudowna roslina, a wrecz bardzo znana)ale jego huf odbywa sie od 1,5 nawet do 2 lat i tylko w sezonie letnim i tylko na powietrzu. Z tym zwolnieniem od podatku to mnie Pani zaskoczyla, i tu musze rozwazyc czy w takim ukladzie nie lepiej zbudowac swojej hadowli w polsce a sprzedawac tylko pozagranicami polski. Chcialbym przedyskutowac jeszcze sprawe skupu polskiego winniczka, pisze Pani, ze w skupie w polsce jest 2-5 zl rozumiem, ze obydwoje mowimy tu o 1kg a nie o 1 sztuce. Bo tu gdzie ja przebywam poinformowano mnie, ze polski winniczek jest tak poszukiwany we francji, ze z powodu jego braku (zwiazanego z przepisami ograniczajacymi jego hodowle i sprzedaz) musiano w wielu restauracjach skreslic go z karty z powodu tak malych dostaw i w zwiazku z tym to ten slimak ma byc najoplacalniejszy mimo to, ze haduje go sie dluzej i na 1kg wchodzi dwa do trzech razy wiecej sztuk niz Helix. Podkreslam, ze o hodowli slimakow wiem niewiele, dopiero zbieram informacje i powtarzam tylko to, co mi przekazuja hodowcy a nie z wlasnego doswiadczenia. Nie chcac Pani zanudzac prosze o jeszcze jedna rade. Czy nie byloby bezpieczniej i wygodniej urzadzenie parku hodowlanego i tunelu foliowego dla mlodych slimakow w duzej hali jezeli taka sie ma a nie na powietrzu i narazac slimaki na ewntualny pokarm dla mysz, ptakow czy innych szkodnikow lub naslonecznienia czego nie lubia. Czy jednak swiezego powietrza nie zastapia najlepsze hale?

(17 marca 2017)

Grzegorz

    Co do ceny za winniczka, to zgadza się, podałam cenę 2 do 5 zł za kilogram. Ceny, o których Pan pisał też funkcjonują, ale nie na etapie skupu. Takie pieniądze mogą płacić odbiorcy finalni, może restauratorzy za granicą, którzy zaopatrują się w u większych hurtowników. A w kwestii organizacyjnej, to na pewno można urządzić park i tunel na hali. Mamy wówczas zabezpieczenie przed ptakami, gradem, zbytnim nasłonecznieniem czy przymrozkami. Ale to chyba na tyle. Natomiast minusy takiej organizacji, jakie ja widzę, to przede wszystkim: ogromne koszty wybudowania i utrzymania (np. hala o powierzchni hektara, sztucznie oświetlana, dogrzewana), konieczność wymiany podłoża (a na polu wystarczy przeorać), szkodniki w postaci myszy czy nornic i tak wejdą do hali. Poza tym, myślę, że nic nie zastąpi naturalnych warunków. Nigdy roślina nie urośnie tak szybko przy podlewaniu, jak po ciepłym deszczu. To samo dotyczy sztucznego oświetlenia w stosunku do słońca.

    (19 marca 2017)

    admin

Pamiętam początki ślimaka w Polsce / ok. 2000 r. / . Zaczęli to propagować ludzie z Wałbrzycha i okolic. Czy Państwo mają coś z nimi wspólnego ? Ja wyjechałem za granicę i już pózniej się tym nie interesowałem.

(22 marca 2017)

Maciej

    Nie wiem, o kim Pan mówi z Wałbrzycha. Gdyby zapytał Pan o konkretną osobę czy podał nazwę jej hodowli, to byłoby łatwiej odpowiedzieć. Ale na dobrą sprawę, to my nie mamy żadnych powiązań z innymi hodowlami w Polsce, oczywiście poza grupą naszych hodowców, z którymi współpracujemy i od których odbieramy ślimaki. Oczywiście w naszej branży znamy wszystkich większych hodowców, ale nasze relacje są tylko koleżeńskie, nie mamy żadnych powiązań. Każdy sam hoduje i ma własne rynki zbytu.

    (23 marca 2017)

    admin

Witam. Jestem zainteresowany hodowla. Czy musze posiadac hale? Co to znaczy reprodukcja? Czy pole musi byc ogrodzone? Ile kosztuje kupno od was slimakow do chowu?

(30 marca 2017)

Lukasz

    Musi Pan posiadać pomieszczenie do prowadzenia reprodukcji, czyli rozrodu ślimaków. Pole musi być ogrodzone, w przeciwnym razie ślimaki uciekną.

    (1 kwietnia 2017)

    admin

Ja mam dwa winniczki w terrarium(nie mam zamiaru sprzedawać)!chyba się będą rozmnażać,bo tak jakoś dziwacznie…,,tańczą,,.prosze powiedzieć…:czy dawać im witaminy itp.?a jak tak to w jaki sposób?

(13 kwietnia 2017)

jakub

    Można podać im witaminy, ale najlepiej i najłatwiej owoce i warzywa.

    (1 maja 2017)

    admin

Witam. Ja mam takie pytanie czy mozna hodować slimaka w systemie zamkniętym? Czyli cały czas w hali.

(17 kwietnia 2017)

Łukasz

    Teoretycznie istnieje taka możliwość, ale wiąże się ona z dużymi kosztami (ogrzewanie, doświetlenie) i większym problemem z utrzymaniem higieny.

    (1 maja 2017)

    admin

Witam.Jestem zainteresowany tym biznesem.Mam pytanie, na jaką ilość realnie mogę się nastawić mając 80 tys.zł pomieszczenia po starej chlewni i ponad 2 hektary ziemi rolnej.
Dziękuję za odpowiedź.

(29 czerwca 2017)

Radek

    Kwota 80 tys zł na pewno pozwoli na zakup reproduktorów, paszy i całego wyposażenia niezbędnego do prowadzenia reprodukcji na skalę do 20 ton. Natomiast dodatkowo musiałby Pan jeszcze uwzględnić środki na adaptację chlewni, wykonanie nawadniania, ogrodzenia i paśników na polu. Te dodatkowe koszty trudno jest mi ocenić, gdyż nie wiem jakimi materiałami Pan dysponuje (np. własne drewno, studnia), z czego jest zbudowana chlewnia i w jakim stanie. Proszę zadzwonić, to przeanalizujemy Pana możliwości. Pozdrawiam, Dariusz 608 322 113

    (4 lipca 2017)

    admin

Witam, w jakim rejonie Polski Panstwo jestescie. Jako zainterosowany chcialbym porozmawiac z Panstwem osobiscie i zobaczyc kak to urzadziliscie jezeli oczywiscie jest taka mozliwosc. Ja mieszkam w Suwalkach. Pizdrawiam Patryk

(4 lipca 2017)

Patryk

    Witam
    Jesteśmy w centrum Polski, pod Koninem, w województwie Wielkopolskim. Ma Pan do nas ok. 500 km, ale droga jest bardzo prosta, jesteśmy przy samej autostradzie A2. Proszę zadzwonić przed planowanym przyjazdem.

    (4 lipca 2017)

    admin

witam, przepraszam ale nie udzielono mi odp na moje pytaniem z 9 czerwca dlatego ponawiam „Jakie potrzebne sa pozwolenia na otwarcie działalności hodowli slimakow? Chcialbym zaczac od kupna podrostkow i ich tucz ze wzg na brak na start jakichkolwiek budynku na dzialce. Ile kosztują u państwa podrostki? Jestem zainteresowany kupnem od państwa podrostkow, ok 6,5 tony.” Bardzo prosze o odp za co z gory serdecznie dziękuję. Pozdrawiam.

(10 lipca 2017)

Dariusz

    Witam
    Rzeczywiście przegapiłam Pana zapytanie. Już Panu odpowiadam. Jeśli chodzi o sprawy formalne, to wiele zależy od tego czy chce Pan hodować jako rolnik, czy jako przedsiębiorca.
    Rolnik nie potrzebuje żadnych zezwoleń, powinien tylko zgłosić hodowlę w weterynarii. Natomiast przedsiębiorca musi dodatkowo zarejestrować hodowlę jako działalność gospodarczą, czyli posiadać odpowiedni wpis w PKWID. Proszę zadzwonić do nas, to pomożemy wybrać odpowiednią (najtańszą) opcję. W kwestii kosztów, podrostki w ilości potrzebnej na wyhodowanie tony kosztują 3.000 zł. Pozdrawiam, Ewa.

    (11 lipca 2017)

    admin

Witam jestem z woj. Lubelskiego . Horodyszcze.. jestem zainteresowany założeniem chodowli. tylko boję się o czy ktoś to kupi.

(20 września 2017)

Andrzej

    O skup proszę się nie martwić. Skupujemy każdą ilość, jest ogromne zapotrzebowanie na ślimaka.

    (20 września 2017)

    admin

Dzień dobry.
Po przeanalizowaniu wszystkich wpisów zdecydowałem, że rozpocznę hodowlę. Martwi mnie tylko jedna sprawa (biurokracja)!! Wszędzie czytam że stado należy zgłosić do powiatowego lekarza weterynarii. Czy to jest duży problem i kiedy należy to zrobić – przed przybyciem reproduktorów czy jak już reprodukcja trwa lub sam tucz. A może jeszcze wcześniej??
Jakie wymagania musi spełniać budynek oraz osoby obsługujące (książeczki zdrowia) i co z pracownikami sezonowymi??
Myślę że największym problemem będzie przejść całą tę biurokrację!!
Dziękuję za odpowiedz
Pozdrawiam.

(17 października 2017)

Przemek

    Wbrew pozorom nie ma dużo pracy z papierkami. Standardowo robi się tylko wpis wprowadzający stado do hodowli, a potem trzeba odnotować uzyskany odchów i sprzedaż. Żadnych książeczek zdrowia ani pracowników. Takie sprawy nie dotyczą weterynarii. Natomiast zgłoszenia powinno się dokonać na miesiąc przed rozpoczęciem hodowli.
    Pozdrawiam

    (20 października 2017)

    admin

Dzień dobry.
Czytając powyższe wpisy oraz informacje jakie można spotkać w internecie wychodzi, że jedni oferują reproduktory na jesieni i zimują one u hodowcy a inni przekazują reproduktory na wiosnę. Czy obydwie metody są prawidłowe czy ma to jakieś znaczenie?? Wydaje mi się, że jest to ważne gdyż same reproduktory to dość duży koszt i popełnienie błędu na samym początku (dość kosztownego) przekreśla całą hodowlę. Państwo oferujecie reproduktory na wiosnę więc zakładam że to też jest dobre rozwiązanie??
Z góry dziękuję za odpowiedz.
Pozdrawiam.

(27 października 2017)

Przemek

    Nowi hodowcy nie powinni dostawać reproduktora do przechowania u siebie w okresie zimy. Tak, jak Pan mówi, w ten sposób można tylko zmarnować pieniądze. Myślę, że Ci którzy tak postępują, dobrze zdają sobie z tego sprawę. Inaczej to wygląda, jeśli już ktoś hoduje ślimaki i chce na przykład dokupić reproduktora albo zmienić gatunek w swojej hodowli. W takim przypadku można założyć, że ten hodowca ma chłodnię i wie, jak przechowywać reproduktora.
    My zawsze przekazujemy materiał zarodowy na moment uruchomienia reprodukcji. Całe ryzyko przechowania reproduktorów ciąży na nas i to my odpowiadamy za jakość materiału, który trafia na stoły reprodukcyjne. I uważam, że tak powinno być, ponieważ ważne, aby reproduktor przez cały okres hibernacji stabilnie spał w chłodni. Tylko taki reproduktor będzie w pełni silny i aktywny. Natomiast złe przechowywanie reproduktorów wiąże się z ich częstokrotnym wybudzaniem, a to z kolei powoduje dużą śmiertelność i mizerne efekty kopulacyjne.
    Pozdrawiam

    (27 października 2017)

    admin

Ale ładna lektura. Spośród wszystkich dostępnych informacji na temat hodowli, ta czyta sie jednym tchem. A juz czytam blisko 3 miesiace…i jedyne o czym teraz mysle to zobaczyc hodowle na wlasne oczy. A tu i miejscowosc podana i tel kontaktowy rowniez i odbiór zagwarantowany jak rowniez oferowana jest pomoc….

Pozdrawiam Administratorow

R Cessa

(16 listopada 2017)

Rafal

    Zapraszamy do odwiedzenia naszej fermy.

    (17 listopada 2017)

    admin

Witam jestem z Ukrainy.czy są u was partnerzy na Ukrainie?
jeśli kupię u was ślimaków dla hodowli,czy mogę liczyć na sprzedaż ich wam?

(26 listopada 2017)

Oleksandr S.

    Witam
    Tak, mamy partnerów na Ukrainie i gwarantujemy skup ślimaków, które nam Pan przywiezie.
    Pozdrawiam
    Ewa

    (26 listopada 2017)

    admin

Witam
trochę przestudiuję język polski i przyjadę do was wiosną
prosi powiedzcie
ile kosztują 1 kg reproduktor?
ile trzeba reproduktora na 20 ar i na 240 ar ?
maxima czy muller?
ile można mieć ślimaków z 20 ar i 240 ar ?

(27 listopada 2017)

Oleksandr S.

Z góry dziękuję za odpowiedz na mój e-mail.

(29 listopada 2017)

Oleksandr S.

Czy ta opłacalność nadal jest na takim poziomie, zważywszy ze cena skupu spadła teraz 11 zł klasa 1.
Drugie pytanie, ile klasy pierwszej według opinii hodowców uda się wyhodować?

Czy potwierdzają Państwo, że macie tylko 10 % klasy 2 i 3 ? Kto to może potwierdzić ?

Trzecie pytanie, czy Państwa nadzór weterynaryjny, dostaje sukcesywne wskazywania ilości ślimaków w tonach, jakimi Państwo obracacie i deklarujecie w sieci internetowej ?

Czwarte pytanie, w zasadzie to samo, lecz czy nadzór weterynaryjny, dostaje informacje jakie ilości corocznie hodujecie i czy jest to wymóg?

(23 grudnia 2017)

Patryk

    Koszty hodowli ślimaków zamykają się w kwocie 4,50zł, więc cena skupu 11 zł daję spory zarobek. Trudno tu nawet mówić o spadkach ceny, spadki zawsze kojarzą się negatywnie, a przecież w naszej branży mamy rentowność na poziomie powyżej 100%.
    Klasa 2 i 3 w naszej hodowli nie przekracza 10%, a zawdzięczamy to głównie bardzo dobrej paszy. Dzięki tak dobrze dobranej kompozycji składników pokarmowych nasze ślimaki zawsze dorastają w jednym sezonie hodowlanym, natomiast to co stanowi tzw klasę drugą czy trzecią to są: ślimaki uszkodzone lub wyklute na polu ze stada zasadniczego.
    W odpowiedzi na ostatnie pytanie – zdecydowane tak. Jesteśmy fermą hodowlaną oraz zarodową, a to oznacza, że prowadzimy pełną dokumentację weterynaryjną i fiskalną, czyli rozliczamy się z każdego kilograma zebranego i sprzedanego ślimaka. Każda hodowla powinna się rozliczyć z weterynarią, pod której nadzór podlega. Natomiast wymogu takiego nie ma w przypadku urzędu skarbowego, gdyż hodowla ślimaków nie jest opodatkowana.

    (23 grudnia 2017)

    admin

Witam mam takie pytanie mianowicie mam 2 budynki gospodarcze n.a. wsi obok tuz za nimi mam lake ok 100m na 40m
Dochodzi do tego jeszcze okolo 12 ha ziemi plus tego ze jest to 2 min od domu I wszystko lezy w jednym kawalku
Moje pytanie brzmi jak do tego jak najlepiej podejsc z hodowla slimakow
Osobiscie uwazam ze ma to potencjal ale chce uslyszec opinie ludzi bardziej doswiadczonych

(25 lutego 2018)

Lukasz

    Może Pan stworzyć poletko hodowlane na łące pod warunkiem, że nie jest to teren podmokły i zalewowy. Wybierając miejsce na hodowlę proszę wziąć pod uwagę możliwość nawadniania całego areału. Docelowo potrzebna będzie studnia głębinowa, więc i prąd jest niezbędny. Ziemi ma pan dużo, na pewno za dużo jak na hodowlę, dlatego najpierw należałoby się skupić na budynkach. Jakie to są pomieszczenia i jakiej wielkości?

    (2 marca 2018)

    admin

Witam, jestem zainteresowana. Proszę o więcej informacji

(15 marca 2018)

Małgorzata

    Proszę poczytać naszego bloga, znajdzie tam Pani sporo informacji. Jeśli natomiast ma Pani konkretne pytania, to proszę pisać.

    (24 marca 2018)

    admin

Szanowni Państwo,
Jestem zainteresowany założeniem hodowli jako przedsiębiorca a nie jako rolnik.
Proszę o informacje jak to wszystko formalnie wygląda, bo czytając powyższy blog znalazłem wpis ze oprócz zgłoszenia hodowli w weterynarii muszę zarejestrować jako działalność gospodarczą. Czy coś jeszcze?
Pozdrawiam!

(25 maja 2018)

Wojtek S.

    Jeśli chce Pan prowadzić hodowlę w ramach działalności gospodarczej, to musi Pan otworzyć firmę lub rozszerzyć zakres dotychczas prowadzonej o PKD odpowiednie dla hodowli zwierząt. Zgłoszenie do weterynarii jest obowiązkowe dla każdego, niezależnie, czy prowadzi Pan hodowlę jako rolnik, czy przedsiębiorca.

    (26 maja 2018)

    admin

Witam panstwa.
W jakiej cenie moglbym kupic w obecnej chwili wwaszej firmie pasze do tuczu dla 1-2tys. sztuk?

(29 lipca 2018)

Krzysztof

    Koszt naszej paszy to 2.300 zł za tonę wraz z dowozem.

    (29 lipca 2018)

    admin

Czy na hodowle ślimaków można dostać dotację?

(7 października 2018)

Maciej

    Na dzień dzisiejszy nie wiadomo nam o żadnych dotacjach do hodowli ślimaków.

    (16 października 2018)

    admin

Witam.Posiadamy działkę 1600m chcielibyśmy rozpocząć hodowle.Jaka ilość wychowywania slimaka jest realna?nie posiadamy budynków więc nastawiamy się na zakup oseskow.Prosze o przybliżony koszt rozpoczęcia hodowli na tych metrach z uwzględnieniem zakupu slimaczków,paszy i przygotowania podłoża.Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

(20 listopada 2018)

Karolcia

    Na działce o podanej powierzchni możecie Państwo wyhodować 4 tony ślimaka. Rozpoczynając od zakupu osesków należy się liczyć z inwestycją rzędu 25-30 tys zł

    (20 grudnia 2018)

    admin

Dzień dobry. Posiadam działkę koło domu o wielkości 2h ale na hodowle chciałabym przeznaczyć 1h ziemi. Budynki gospodarcze posiadam na podwórku koło domu, jest doprowadzone do nich oswietlenie i woda wiec kwestia jest pewnie aby wyposażyć odpowiednio te budynki. Ile na 1h ziemi mozna wyhodować ton ślimaków? W jakiej wielkości jest potrzebny tunel foliowy na takiej powierzchni ziemi? I jaki jest orientacyjny koszt wystartowania z hodowla na 1h ziemi?
Z góry dziekuje za odpowiedź
Monika B.

(24 stycznia 2019)

Monika

    Koszt hodowli na 1 ha na pewno wyniesie około 100 tys zł. Na 1 hektarze może Pani wyhodować 30 ton i jest to dość duża hodowla, jak na pierwszy rok. Tunel foliowy musiałby mieć najmniej 150m2.
    Sezon hodowlany rozpoczyna się w lutym/marcu, chyba, że chciałaby Pani rozpocząć od osesków, to wówczas maj.

    (25 stycznia 2019)

    admin


Dodaj komentarz