22 marca 2012 Zagrożenia hodowli ślimaka jadalnego – choroby
Największe zagrożenie dla ślimaków stanowią bakterie z grupy Salmonella i Aeromonas. Ich namnożenie może wywołać brud w otoczeniu ślimaków, jak również obecność gryzoni, much i innych owadów. Bakterie stanowią zagrożenie głównie w okresie rozrodu dla reproduktorów i wylęgu.
Źródło zakażenia to przede wszystkim długo niewymieniana ziemia w kubkach i kuwetach do inkubacji jaj.
Dbamy o wodę, paszę, czystość kuwet i stołów reprodukcyjnych. Codzienne regularne sprzątanie z odchodów i resztek karmy wystarczy do spokojnego rozmnażania się nowej populacji.
Trzeba pilnować przy rozrodzie odpowiedniej temperatury powietrza, wilgotności, niezbędna jest dobra wentylacja.
Przy nadmiernym zagęszczeniu, ciepłych i suchych kuwetach może dojść do inwazji roztoczy.
Przy suchej ziemi i złej wentylacji kuwet, dochodzi do wysuszenia jaj do wylęgu.
Całe szczęście tych zagrożeń można się ustrzec, ale jak?
Przede wszystkim należy słuchać sprawdzonych rad: dbać o higienę na reprodukcji i nie przegęszczać stołów reprodukcyjnych ani kuwet (więcej ślimaków na stole nie oznacza lepszej reprodukcji, wręcz odwrotnie, a więcej kokonów włożonych do inkubatora to żadna oszczędność)