BLOG

Obrazek wyróżniający Proces wykluwania się osesków
O

3 maja 2014 Proces wykluwania się osesków

Tak wyglądają inkubatory po dwóch tygodniach inkubacji. Pierwotnie białe kokony przekształciły się w kupki koloru kawowego – tak zmienia się ubarwienie jaj ślimaków w białych w beżowe, a potem coraz wyraźniej ukazują się oseski. To normalny, prawidłowy proces wykluwania się ślimaków. Choć kokony rozłożone były w kuwecie równomiernie, to po wykluciu malutkie ślimaczki zbijają się […]

czytaj więcej
H

30 marca 2014 Trawa i chwasty w zagrodzie ślimaków

Ślimak hodowlany nie powinien jeść trawy i żadnego rodzaju chwastów. Nie może bytować, rosnąć i rozwijać się na takiej zielonej nawierzchni, która jest na co dzień na terenach zielonych czyli potocznie mówiąc trawnik. Trawa jest szkodliwa dla mięczaków. Są ściśle określone rośliny jakie wysiewa się odpowiednio wcześniej do parku hodowlanego. Dlatego odkażamy glebę na jesień […]

czytaj więcej
B

16 sierpnia 2013 – Siatka Helitex

Tak wyglądają ślimaki maxima siedzące w kieszeni siatki helitex. Pozostały tak po nocy i cały dzień są narażone na ostre słońce, nie zejdą z niej już do wieczora. Jeśli ktoś ich nie powyciąga wcześnie rano to do wieczora ususzą się na słońcu. Mając duży park hodowlany to nie lada wyzwanie i dodatkowa praca. Trzeba to […]

czytaj więcej
Obrazek wyróżniający Ogrodzenie parku hodowlanego
B

10 sierpnia 2013 Ogrodzenie parku hodowlanego

W pierwszym sezonie hodowlanym zastosowaliśmy siatkę Helitex do ogrodzenia parku hodowlanego Fermy Mokry Dwór. Jest to specjalistyczna siatka do hodowli towarowej stosowana na całym świecie, bardzo drobne oczka (zabezpiecza przed ucieczką zarówno osesków, jak i dużych ślimaków). Jak widać na zdjęciach posiada specjalną kieszeń na wysokość 2/3 siatki, która to uniemożliwia przejście na drugą stronę […]

czytaj więcej
B

5 lipca 2013 Trochę z literatury fachowej – gatunki ślimaków

Ślimak w Polsce: Ślimaki, a zwłaszcza ślimak winniczek jest uważany za gatunek zaaklimatyzowany w Polsce już w okresie średniowiecza. Helix Pomatia (winniczek). Nazywany od dawien dawna escargot de Bourgogne, od pewnego czasu nie pochodzi już z regionu Bourgogne, ani innego we Francji. Bardzo liczny w tym kraju, na początku XX wieku został zdziesiątkowany przez nadmierne […]

czytaj więcej
P

17 czerwca 2013 Karma na paśnikach

Czy karma pozostawiona lub spłukana z paśników będzie pleśnieć na polu? Odp.: Zakładając, że sypiemy niewielkie ilości paszy nie powinno być problemu z pleśnią i grzybem. Lepiej nasypać trochę mniej, a jak zjedzą to ewentualnie dosypać. Resztki paszy powinny wypłukać się podczas wieczornego zraszania pola i wsiąknąć w glebę. Natomiast pasza na ziemi nie będzie […]

czytaj więcej
H

18 maja 2013 Z czego zrobić paśniki?

Drewno jest przyjaznym materiałem dla ślimaków, dlatego najlepiej z niego wykonywać paśniki. Pamiętajmy, że drewno musi być naturalne, surowe, czyli niczym nie impregnowane. Oczywiście z czego zrobimy paśniki jest wyborem indywidualnym. Niektórzy stosują w tym celu dachówki ceramiczne czy inne tworzywa sztuczne i choć każdy materiał się nadaje, to zdecydowanie drewno jest najlepsze – najlepiej […]

czytaj więcej
Obrazek wyróżniający Uszkodzenie muszli ślimaka
B

23 kwietnia 2013 Uszkodzenie muszli ślimaka

Uszkodzenia mechaniczne następują najczęściej przy upadku lub upuszczeniu zwierzęcia z dużej wysokości na twardą powierzchnię. Najczęściej nie są one groźne i zwierzę jest w stanie samo odbudować utracony fragment muszli. Gdy uszkodzenie jest zbyt wielkie, ślimak zdechnie. Na tym zdjęciu widać ślimaka na pierwszym planie z uszkodzoną skorupką. Jest to skutek właśnie upadku lub za […]

czytaj więcej
H

3 kwietnia 2013 Czynniki warunkujące hodowlę (reprodukcję) – zaobserwowane i ważne

Najważniejszymi elementami warunkującymi prawidłową i intensywną reprodukcję, obok odpowiedniego żywienia, są czynniki wzajemnie się warunkujące: temperatura, wilgotność i światło, czyli długość dnia. Możemy hodować ślimaka Aspersa Muller obojętnie gdzie tzn. w dowolnych pomieszczeniach jakie posiadamy, nawet we własnym domu, byle były zachowane czynniki o których napisałam wyżej. Nie wystarczy tylko karmić i same się rozmnożą […]

czytaj więcej
B

8 listopada 2012 Przysmaki ze ślimaków

Przekąska na ciepło: – obgotowane tuszki ślimacze drobno pokrojone – jajka ugotowane drobno pokrojone – orzechy włoskie posiekane -może być posiekana natka pietruszki lub szczypiorku drobnego – sól, ciut pieprzu i warzywka do smaku Wymieszać wszystko na jednolitą masę, wbić surowe jajko i trochę bułki tartej by związało składniki (podobnie jak przy kotletach mielonych) Masą […]

czytaj więcej