BLOG

Obrazek wyróżniający Degustacja MŰLLERA na Fermie “Mokry Dwór” pod Koninem
B

18 września 2014 Degustacja MŰLLERA na Fermie “Mokry Dwór” pod Koninem

Poniżej przedstawiamy przepis na Mūllera z Fermy „Mokry Dwór” Wstępne przygotowanie ślimaka mające na celu pozbycie się śluzu: 1,5 kg Mullera (po wypróżnieniu i zasuszeniu) gotujemy ok. pół godziny w wywarze rosołowym. Odcedzamy, wywar wylewamy i dobrze płuczemy ślimaki. Następnie, 90% ślimaków wyjmujemy z muszelek (patyczkiem do szaszłyków). Pozostałe 10% pozostawiamy w muszelkach, ale jedynie […]

czytaj więcej
Obrazek wyróżniający Suszenie ślimaków w ulach na Fermie „Mokry Dwór” pod Koninem
Z

12 września 2014 Suszenie ślimaków w ulach na Fermie „Mokry Dwór” pod Koninem

Właśnie zebraliśmy reproduktory i nadszedł czas na ich zasuszenie. Umieściliśmy je w przedstawionych na poniższych zdjęciach 2-poziomowych suszarniach. […]

czytaj więcej
Obrazek wyróżniający Reproduktory gotowe do zbioru – Ferma „Mokry Dwór” pod Koninem
P

10 września 2014 Reproduktory gotowe do zbioru – Ferma „Mokry Dwór” pod Koninem

W tym sezonie zdecydowaliśmy się odłożyć kandydatów na reproduktory na osobne poletko. W tym celu przełożyliśmy wybrańców do wcześniej przygotowanej zagrody, aby zintensyfikować ich rozwój i bacznie analizować dojrzałość płciową. […]

czytaj więcej
H

18 czerwca 2014 Wilgotność a zraszanie w parku hodowlanym

Teoria: W ciągu dnia praca hodowcy ogranicza się do utrzymania w parku odpowiedniej wilgotności. Gdy nie wykona za nas zroszenia parku deszcz, dokonuje tego zabiegu system zraszania kilka razy w ciągu dnia np. wczesnym rankiem 6, 9, 12, 15, 18, 21. Co najmniej 2 godziny podlewania na dobę (wilgotność najbardziej potrzebna jest przed zmierzchem i […]

czytaj więcej
B

5 maja 2014 Zagęszczenie ślimaków / osesków w parku hodowlanym

Teoria: Planując ilość ślimaków w parku hodowlanym uwzględnia się następujące wartości: przeciętnie przyjmuje się, że z jednego kokonu złożonego przez ślimaka Aspersa Muller uzyskuje się ok. 100 jajeczek, czyli po wykluciu można przyjąć ok. 90 ślimaków. Nie należy przegęszczać ślimaków w parku hodowlanym. Możliwe zagęszczenie to 250-500 szt. ślimaka na m2 pola do tuczu, a […]

czytaj więcej
Obrazek wyróżniający Proces wykluwania się osesków
O

3 maja 2014 Proces wykluwania się osesków

Tak wyglądają inkubatory po dwóch tygodniach inkubacji. Pierwotnie białe kokony przekształciły się w kupki koloru kawowego – tak zmienia się ubarwienie jaj ślimaków w białych w beżowe, a potem coraz wyraźniej ukazują się oseski. To normalny, prawidłowy proces wykluwania się ślimaków. Choć kokony rozłożone były w kuwecie równomiernie, to po wykluciu malutkie ślimaczki zbijają się […]

czytaj więcej
H

30 marca 2014 Trawa i chwasty w zagrodzie ślimaków

Ślimak hodowlany nie powinien jeść trawy i żadnego rodzaju chwastów. Nie może bytować, rosnąć i rozwijać się na takiej zielonej nawierzchni, która jest na co dzień na terenach zielonych czyli potocznie mówiąc trawnik. Trawa jest szkodliwa dla mięczaków. Są ściśle określone rośliny jakie wysiewa się odpowiednio wcześniej do parku hodowlanego. Dlatego odkażamy glebę na jesień […]

czytaj więcej
B

16 sierpnia 2013 – Siatka Helitex

Tak wyglądają ślimaki maxima siedzące w kieszeni siatki helitex. Pozostały tak po nocy i cały dzień są narażone na ostre słońce, nie zejdą z niej już do wieczora. Jeśli ktoś ich nie powyciąga wcześnie rano to do wieczora ususzą się na słońcu. Mając duży park hodowlany to nie lada wyzwanie i dodatkowa praca. Trzeba to […]

czytaj więcej
Obrazek wyróżniający Ogrodzenie parku hodowlanego
B

10 sierpnia 2013 Ogrodzenie parku hodowlanego

W pierwszym sezonie hodowlanym zastosowaliśmy siatkę Helitex do ogrodzenia parku hodowlanego Fermy Mokry Dwór. Jest to specjalistyczna siatka do hodowli towarowej stosowana na całym świecie, bardzo drobne oczka (zabezpiecza przed ucieczką zarówno osesków, jak i dużych ślimaków). Jak widać na zdjęciach posiada specjalną kieszeń na wysokość 2/3 siatki, która to uniemożliwia przejście na drugą stronę […]

czytaj więcej
B

5 lipca 2013 Trochę z literatury fachowej – gatunki ślimaków

Ślimak w Polsce: Ślimaki, a zwłaszcza ślimak winniczek jest uważany za gatunek zaaklimatyzowany w Polsce już w okresie średniowiecza. Helix Pomatia (winniczek). Nazywany od dawien dawna escargot de Bourgogne, od pewnego czasu nie pochodzi już z regionu Bourgogne, ani innego we Francji. Bardzo liczny w tym kraju, na początku XX wieku został zdziesiątkowany przez nadmierne […]

czytaj więcej