BLOG

P

21 października 2014 Wnioski po sezonie 2014 – Rozmieszczenie paśników w parku hodowlanym

„Jakie powinno być rozmieszczenie palet w parku hodowlanym?” […]

czytaj więcej
H

8 października 2014 Dobry reproduktor – charakterystyka, wskazówki

Jeżeli nie mamy jeszcze praktyki i wprawy lub zaczynamy dopiero przygodę z hodowlą ślimaka jadalnego to podam na co zwrócić szczególną uwagę kupując reproduktora. Te informacje przydadzą się też przy zbiorach z pola i selekcjonowaniu, wybieraniu ładnych sztuk jako stado mateczne na przyszły sezon hodowlany. Zwracamy uwagę: -czy nie jest uszkodzona muszla, -powierzchnia muszli powinna […]

czytaj więcej
B

1 października 2014 Zbiór i suszenie ślimaków w workach żyłkowych

Wszystkim, którzy nie uporali się jeszcze ze zbiorem ślimaków z pola polecamy worki żyłkowe. Deszczowa pogoda za oknem, a przy tym znaczna wilgotność i ciepło sprzyja aktywności naszych podopiecznych. W takich warunkach trudno jest utrzymać ślimaki w tradycyjnych workach raszlowych, gdyż przegryzają je w zaskakująco szybkim tempie. I tu, na ratunek przychodzą nam worki żyłkowe. […]

czytaj więcej
B

26 września 2014 Koszty założenia hodowli ślimaków – opłacalność, zysk

Wielu z Was pyta, jakie są koszty uruchomienia hodowli ślimaka. Już kiedyś poruszaliśmy ten temat, ale spróbujmy jeszcze raz podsumować najważniejsze koszty, jakie czekają nowych hodowców. […]

czytaj więcej
B

22 września 2014 Cena skupu ślimaka 2014

Witam serdecznie wszystkich obecnych i przyszłych hodowców. W tym miesiącu dostajemy bardzo dużo, o wiele więcej niż w poprzednich sezonach, zapytań o skup ślimaka. […]

czytaj więcej
Obrazek wyróżniający Degustacja MŰLLERA na Fermie “Mokry Dwór” pod Koninem
B

18 września 2014 Degustacja MŰLLERA na Fermie “Mokry Dwór” pod Koninem

Poniżej przedstawiamy przepis na Mūllera z Fermy „Mokry Dwór” Wstępne przygotowanie ślimaka mające na celu pozbycie się śluzu: 1,5 kg Mullera (po wypróżnieniu i zasuszeniu) gotujemy ok. pół godziny w wywarze rosołowym. Odcedzamy, wywar wylewamy i dobrze płuczemy ślimaki. Następnie, 90% ślimaków wyjmujemy z muszelek (patyczkiem do szaszłyków). Pozostałe 10% pozostawiamy w muszelkach, ale jedynie […]

czytaj więcej
Obrazek wyróżniający Suszenie ślimaków w ulach na Fermie „Mokry Dwór” pod Koninem
Z

12 września 2014 Suszenie ślimaków w ulach na Fermie „Mokry Dwór” pod Koninem

Właśnie zebraliśmy reproduktory i nadszedł czas na ich zasuszenie. Umieściliśmy je w przedstawionych na poniższych zdjęciach 2-poziomowych suszarniach. […]

czytaj więcej
Obrazek wyróżniający Reproduktory gotowe do zbioru – Ferma „Mokry Dwór” pod Koninem
P

10 września 2014 Reproduktory gotowe do zbioru – Ferma „Mokry Dwór” pod Koninem

W tym sezonie zdecydowaliśmy się odłożyć kandydatów na reproduktory na osobne poletko. W tym celu przełożyliśmy wybrańców do wcześniej przygotowanej zagrody, aby zintensyfikować ich rozwój i bacznie analizować dojrzałość płciową. […]

czytaj więcej
H

18 czerwca 2014 Wilgotność a zraszanie w parku hodowlanym

Teoria: W ciągu dnia praca hodowcy ogranicza się do utrzymania w parku odpowiedniej wilgotności. Gdy nie wykona za nas zroszenia parku deszcz, dokonuje tego zabiegu system zraszania kilka razy w ciągu dnia np. wczesnym rankiem 6, 9, 12, 15, 18, 21. Co najmniej 2 godziny podlewania na dobę (wilgotność najbardziej potrzebna jest przed zmierzchem i […]

czytaj więcej
B

5 maja 2014 Zagęszczenie ślimaków / osesków w parku hodowlanym

Teoria: Planując ilość ślimaków w parku hodowlanym uwzględnia się następujące wartości: przeciętnie przyjmuje się, że z jednego kokonu złożonego przez ślimaka Aspersa Muller uzyskuje się ok. 100 jajeczek, czyli po wykluciu można przyjąć ok. 90 ślimaków. Nie należy przegęszczać ślimaków w parku hodowlanym. Możliwe zagęszczenie to 250-500 szt. ślimaka na m2 pola do tuczu, a […]

czytaj więcej